Sağlık personeli, üst öğrenimi bitirmişse, görevde yükselmeye giremez mi?
Hemşire unvanında çalışan bir ziyaretçimiz, görevde yükselme duyurusunda yer alan, üst öğrenimden mezun olmamak şartının mevzuata uygun olup olmadığını sormaktadır.
Soru: Sağlık Bakanlığınca açılan unvan değişikliği sınavına ilişkin duyuruda yer alan, "Aynı unvanda lise veya ön lisans mezunu olarak çalışmakta iken üst öğrenimi bitiren personelin intibakları sınavsız olarak yapıldığından bu durumdakiler aynı unvanda üst öğrenim düzeyine atanmak için unvan değişikliği sınav başvurusunda bulunmayacaktır. (Örnek: Sağlık Meslek Lisesi Mezunu hemşire, hemşirelik alanında lisans öğrenimini bitirmişse lisans hemşirelik unvanına atanmak için sınav başvurusunda bulunmayacaktır.)" ibaresi, görevde yükselme ve unvan değişikliği mevzuatına uygun mudur?
Cevap: Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in (Genel Yönetmelik) 9 uncu maddesinde şu hüküm yer almaktadır:
"Görevde yükselme suretiyle atama yapılacak kadro veya pozisyonlar yazılı sınavlardan önce duyurulur. İlan edilen kadro veya pozisyonlar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadro veya pozisyonlardan sadece biri için duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar dahil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilen izinleri kullanmakta olanların da sınava katılmaları mümkündür. Kurumların personel işlerinden sorumlu birimlerine yapılan başvurular incelenerek, aranan şartları taşıyanlar kurumlarca resmi internet sitelerinde ilan edilir."
Genel Yönetmeliğin 15 inci maddesinde ise "... kurumlar, bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak şartları ve yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü alarak bu Yönetmeliğe aykırı olmamak üzere çıkaracakları yönetmelikle düzenler. Bu Yönetmeliğin uygulanması sırasında doğacak tereddütleri gidermeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir." hükmü bulunmaktadır.
Bu hükümler çerçevesinde yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin (Kurum Yönetmeliği) 10 uncu maddesinde, "Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına katılma şartları, sınavların hangi usulde yapılacağı, sınav açılan görevin kadro unvanı, atama yapılacak boş kadro sayısı, sınav konuları, sınav tarihi ve son başvuru tarihi, ilgili birim ve bağlı kuruluşlardan alınan bilgiler üzerine Genel Müdürlükçe Müsteşardan alınacak onayı müteakip Bakanlık İnternet sitesinde ilan edilir." hükmü vardır.
Hemşire unvanı, hem ortaöğretim hem önlisans hem de lisans öğrenimi sonucu ihraz edilmiş bulunan bir unvandır. Bu kadro halen bu öğrenim mezunlarının tamamına açıktır. Ancak hemşire unvanlı kadro tektir. Yani sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümünden mezun olan birinin atandığı hemşire kadrosu ile lisans mezunu bir hemşirenin atandığı hemşire kadrosu aynı kadrodur. Dolayısıyla yukarıda sorulan soru, "Halen hemşire kadrosunda bulunan bir personel yine hemşire kadrosuna atanmak için unvan değişikliği sınavına girebilir mi?" sorusudur.
Devlet Personel Başkanlığına kurumlarca benzer konularda görüş talebinde bulunulmuştur. Bahsedilen Başkanlık, ilgili personelin sınavsız atanabileceği bir kadro için sınav başvurusunda bulunamayacağı yönünde görüş tesis etmiştir. Bunun tek istisnası, ilgilinin herhangi bir sebeplerle tenzili rütbeye uğramış olması, yani daha alt bir göreve atanmış bulunmasıdır. Örneğin, şube müdürü iken sonradan şef kadrosuna atanmış olan bir kişi, şube müdürü kadrosu için sınava başvurabilecektir. Ama halen şube müdürü olan bir kişi yine şube müdürü kadrosu için başvuramayacaktır.
Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar ışığında, Sağlık Bakanlığının, halen işgal edilen kadroyla aynı unvanlı kadro için (hemşire kadrosundaki personel tarafından yine hemşire kadrosu için) başvuru yapılamayacağını ifade eden duyurusunun, mevzuata ve Devlet Personel Başkanlığının mütalaalarına uygun olduğu düşünülmektedir.