MEB, yörelere uygun meslek liseleri açacak

Haber Giriş : 26 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteye girişte 5 yıldır uygulanan katsayı yöntemi sebebiyle kan kaybeden meslek liselerini eski canlılığına kavuşturmak için yeni strateji belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ?yörelere göre meslekî eğitim' diye nitelediği projeye göre tarihî zenginliği olan Kayseri'ye restorasyon, zeytiniyle ünlü Balıkesir'e zeytin teknolojisi, mermer üretim merkezi Afyon'a ise mermer teknolojisi bölümü açılacak.

Rize ve Trabzon'da da gemi inşası üzerine meslekî eğitim verilecek. Meslek liselerini cazip hale getirmesi beklenen yeni adımla yöresel zenginliklerin de ekono-miye kazandırılması hedefleniyor. Bakanlık endüstri meslek liselerinde yeni bölümler açmadan önce valiliklerden bölgenin özelliği, nüfus yoğunluğu ve bina durumları hakkında ayrıntılı bilgiler aldı. İllerden gelen bilgiler, bölgede hangi meslek dallarında yetişmiş ara elemana ihtiyaç duyulduğunu da ortaya koydu. Veriler ışığında farklı şehirlerde gıda teknolojisi ve çocuk gelişimi gibi 182 yeni bölüm faaliyete geçti. Öğrenci bulunmadığı için döküm, boya, metal işleri ve muhasebe gibi bölümler kapatıldı. 182 bölümden biri olan imam hatip bölümü ise Konya Güneysınır Çok Programlı Lisesi bünyesinde yer aldı. Yeni bölümlerde eğitim-öğretim gelecek yıldan itibaren başlayacak. Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Acır, milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda, yörelere göre açılacak bölümlerin öğretmen, makine-teçhizat ve donatım ihtiyaçlarının bir an önce karşılanmasını istedi.

Acır, önümüzdeki yıllarda doğalgaz gelecek 8?10 ilden doğalgazla ilgili bölüm açılmasının talep edilmesini istediklerini söyledi. Acır, ?Uşak, Maraş gibi birçok ilimize kısa süre sonra doğalgaz gelmesi bekleniyor. Bu illerde yoğun bir şekilde doğalgazdan anlayan ara elemana ihtiyaç olacak. Şimdiden bunun hesabının yapılması gerekiyor. Ayrıca bu sene ilk kez açtığımız zeytin teknolojisi bölümünü, talep eden diğer Ege illerine de açmayı planlıyoruz.? dedi. Acır, bu sene yoğun bir şekilde bilgisayar bölümü açtıklarını, ayrıca illere bir yazı göndererek bilgisayar altyapısı olan ve bilgisayar bölümü olmayan lise varsa bunların kendilerine bildirilmesini istediklerini açıkladı.

YENİ AÇILAN BÖLÜMLERDEN BAZILARI
Balıkesir Edremit EML: Zeytin Teknolojisi
Kayseri Melikgazi Mimar Sinan EML: Restorasyon
Afyon İncehisar Çok Programlı Lisesi ÇPL: Mermer Teknolojisi
Konya Güneysınır Karasınır ÇPL: İmam Hatip
Konya Halkapınar ÇPL: Bilgisayar (Yazılım)
Rize Merkez Mimar Sinan İMKB Anadolu ML: Gemi İnşa
Trabzon Sürmene Anadolu ML: Gemi İnşa, Gemi Makineleri
Antalya Serik EML: Soğutma ve İklimlendirme
İzmir Bornova Selçuk Yaşar Boyacılık EML: Kimya
Afyon Gazi EML: Gıda Teknolojisi
Kırıkkale Merkez EML: Tesisat Teknolojisi
Kocaeli Köseköy EML: Lastik Teknolojisi
Ordu Fatsa EML: Mobilya ve Dekorasyon
Sakarya Sapanca Mesleki Eğitim Merkezi METEM: Süs Bitkileri
Diyarbakır Merkez Türk Telekom Anadolu Teknik Lisesi: Radyo ve Televizyon
Elazığ Merkez Endüstri Meslek Lisesi EML: Bilgisayar (donanım)
İstanbul Haydarpaşa EML: Otomatik Kumanda
Ankara Yenimahalle Yapı ML: İnşaat

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber