Aselsan intiharlarına 'kriz odası'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2007 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, toplumda yaşanan intihar ve intihara teşebbüs olaylarını ortadan kaldırmak için önemli bir hamle başlattı. Bakanlığın öncelikle pilot illerde uygulamaya koyduğu "Kriz Odası", Balıkesir'de faaliyete geçti.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan "Acil servislerde intihar girişimlerine psiko sosyal destek ve krize müdahale programı" kapsamında acil servislerde oluşturulması istenen "Kriz Odası", Türkiye'de pilot uygulamaya alınan 20 ilden birisi olan Balıkesir'de, Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete başlatıldı.

Kriz odasının açılışını yapan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, bu uygulamanın fert ve toplum sağlığı bakımından büyük önem taşıdığını söyledi.

Uygulamadaki amacın intiharları engellemek, tekrarlanan intiharları ise önlemek olduğunu belirten Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, Balıkesir'de yaşanan intihar ve teşebbüs vakalarının sayısının ciddi boyutlarda olduğunu, bunların azaltılması için daha çok çaba sarf edileceğini kaydetti.

Son dönemlerdeki intihar vakalarıyla ilgili rakamlar da veren Müdür Çalışkan, "Bu projedeki amaç, intiharların önüne geçmek, ikinci defa tekrarlanmasını engellemek. Bu konularda kişilere ve halkımıza her konuda destek olmaya çalışmak. Bundan sonra intihar girişimlerini azaltacak, tekrarları ortadan kaldıracak bir çalışma olacak.

2005 yılına kadar olan istatistikler (polis-jandarma kayıtları) pek güvenilir değil. Bunlar intihar teşebbüslerinden ziyade ölümle sonuçlanan intihar olaylarını gösteriyor. Ama, 2005 sonrası yaptığımız istatistiklerde oldukça farklı rakamlara ulaştık. 2005 yılında 101 tane intihar vakası, 2006 yılı Ocak-Haziran arasında 482 vaka, Temmuz-Aralık 408, 2007 yılı Ocak-Şubat 2 ayda 121 tane intihara teşebbüs vakası. Bunlar ciddi rakamlar. Sayının eksik olması olayın eksikliğinden değil, olayın tespit edilememiş olması veya hastaneye gelmemesinden kaynaklanıyor. Bundan sonra daha sağlam istatistiki verilere daha sağlıklı şekilde ulaşabileceğiz" dedi.

Balıkesir Devlet Hastanesi acil servisindeki kriz odasında psikiyatr, psikolog ve hemşireden oluşan 3 kişilik personelin görev yapacağı, mesai saatleri haricinde de açık kalacak kriz odasında acil servis personelinin görevi devralacağı, bununla ilgili merkez ve ilçelerdeki hastanelerin acil servislerindeki tüm personelin eğitimden geçirildiğini, kriz odası uygulamasıyla ilgili eğitimlerin 10 Nisan 2007 tarihine kadar devam edeceği bildirildi.

Kriz Odası'nın danışmanlık görevini yürüten Psikiyatr Nilay Cumalı, her krizin bir intihar riski taşıdığını vurguladı. Nilay Cumalı, "Amacımız kriz halindeki, acil servise başvuran ruhsal sıkıntıları olan insanlara yardımcı olabilmek. Her kriz bizim için içinde intihar riski taşıyor. Bu tarz düşüncesi olan bireylere psikolojik yardımda bulunabilmek ve intihar girişimlerinin tekrarını önlemek için çalışacağız" dedi.

Kriz odasında görevli psikolog Özge Dedeoğlu, psikolojik danışmanlık hizmeti verirken, 3 ile 5 seans arası değişen psikoterapi uygulaması yapacaklarını, servise yatması gereken hastaları ilgili birime yönlendirip sağlıklı bir sonuç alınıncaya dek tedavisinin sürekliliğinin sağlanacağını kaydetti. Önemli sonuçlar alınması hedeflenen Akıl ve Ruh Sağlığı Şube Müdürü Cemal Boyraz'ın sorumluluğundaki Kriz Odası'nda doktor Nilay Cumalı (psikiyatr), Özge Dedeoğlu (psikolog) ve Ayşe Bülte'nin (hemşire) görevlendirildiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber