Yargıtay HSYK'nın Müsteşar başvurusu için karar aşamasında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2007 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Adalet Bakanlığı Müsteşarı hakkındaki yazılı başvurusunun Birinci Başkanlık Kurulu gündemine alındığını, ?Kurul kararını verinceye kadar Yargıtay Başkanının bir değerlendirme, yorum ve açıklama yapmayacağını? bildirdi.

Yargıtay Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, basında, ?HSYK, yargı bağımsızlığı ve Yargıtay üye seçimine ilişkin konuların yoğun biçimde gündeme geldiği? ve konunun ?her platformda tartışıldığının bilindiği? ifade edildi.

?Yargı bağımsızlığı ve Yargıtay'a ilişkin hususların konum ve sıfatı gereği her fertten çok Yargıtay Başkanını ilgilendirdiği bilinmektedir? denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

?Ancak, 2461 sayılı HSYK Kanunu'nun 3. maddesi uyarınca kurul bağımsızdır. Anılan kanunun 17. maddesi gereğince bir kısım kurul üyeleri ile ilgili olarak disiplin ve cezai yönden kovuşturma ve soruşturma yapmak görev ve yetkisi Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na ait olup, Yargıtay Başkanı da bu kurulun başkanıdır. Yargıtay Başkanı olarak ihsası rey anlamına gelebilecek açıklama ve davranışlarda bulunması beklenmemelidir. Yargıtay Başkanı, göreve başladığı günden itibaren önüne gelen veya gelmesi muhtemel konularda fikir beyanından özenle kaçınmaktadır. Yasaların öngördüğü yaklaşım da budur. Yargıtay üye seçimi ile ilgili olarak Birinci Başkanlık üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmiştir. Konuya ilişkin devam eden süreçte Birinci Başkanlıkça yapılan girişimlerin bu aşamada kamuoyu ile paylaşılması uygun bulunmamaktadır.

HSYK'nın Adalet Bakanlığı Müsteşarı hakkındaki yazılı başvurusu üzerine, konu Birinci Başkanlık Kurulu gündemine alınmıştır. Bu bağlamda ve yukarıda açıklanan hususlar çerçevesinde, Birinci Başkanlık Kurulu kararını verinceye kadar Yargıtay Başkanının bir değerlendirme, yorum ve açıklama yapmayacağı hususu kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber