Rektör Aşkına ilk ceza 'fiş'lerden

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Mart 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektör Aşkın'a görevinin sona ermesiyle birlikte ilk mahkumiyet şoku da geldi. Eski rektör Andiç hakkında 'içkici' fişlemesi yapan Aşkın'ın davranışı mahkeme tarafından 'kişilik haklarına saldırı' olarak değerlendirildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın hakkında ilk mahkumiyet kararı çıktı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'çift savcılı' çete davası devam eden Aşkın'a kötü haber, hakkında Van Sulh Hukuk Mahkemesi'nda açılan davadan geldi. Üniversitenin eski rektörü Prof. Dr. Cengiz Andiç hakkındaki 'içkici' fişlemesi mahkeme tarafından 'kişilik haklarına haksız ve hukuka aykırı saldırı' olarak bulundu. Vefat eden Andiç'in ailesi tarafından açılan manevi tazminat davasında mahkeme aileyi haklı bularak, davalı Aşkın tarafından yapılan saldırının kınanmasına karar verdi.

Van Sulh Hukuk Mahkemesi 22 Mart tarihli duruşmada 'Davanın kabulüne, davacıların murisi Cangiz Andiç'in kişisel haklarına haksız ve hukuka aykırı olarak davalı tarafça yapılan saldırının kınanmasına ve masrafı davalı tarafça karşılanarak kararın davacıların yerleşim yerindeki yerel basında yayın yapan tirajı yüksek gazetede ilan yapılmasına ve Türkiye genelinde yayın yapan, tirajı yüksek bir gazetede ilan yapılmasına' karar verdi.

2 BİN 131 YIL HAPİS İSTEMİ

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Aşkın'ın beraatini de isteyen bir savcının ilavesi ile çift savcılı devam eden çete davasında Aşkın hakkında 2 bin 131 yıl hapis istemi bulunuyor. Aşkın 'ın 418 perso-nel ve öğrenci hakkında kişisel bilgi topladığı savunulmuş, bu kişilerin isimleri tek tek sayılmıştı. Her fişlenen kişi için 'kişiler arasında, siyasi düşünce, din, mezhep benzeri sebeplerle ayrım yapmak kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplayarak özel hayatın gizliliğini ihlal etmek' suçundan ayrı ayrı 5'er yıla kadar hapis cezası istemişti. Böylece de ceza istemi rekor düzeye ulaşmıştı. Van Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı Aşkın'ın fişlemesi için ilk karar oldu.

ÜNİVERSİTEYE ERMENİ GELMEDİ

Rektör Yücel Aşkın'ın eşi Oya Aşkın'la ilgili ifade-lerde MİT'in ismi geçti. Rektör ve eşi ile ilgili bölüm şöyle: 'Rektörün babası Necip Aşkın Selanik Türklerinden olup Atatürk'ün kurdurduğu Radyo Orkestrası'nın şefidir. Oya Aşkın'ın babası Halim Tokmaklıoğlu MİT'in ikinci başkanlığını yapmış bir subaydır. Üniversiteye bugüne kadar Ermeni heyeti gelmemiştir. Halen Rektör Aşkın'la birlikte çete davasında bir diğer sanık olarak yargılanan ve geçtiğimiz günlerde Aşkın'ın yerine rektörlüğe Cumhurbaşkanı ve YÖK tarafından arka sıralardan atanan Prof. Dr. Hasan Ceylan hakkında da 'PKK karşıtıdır' ifadesi kullanıldı.

Kendi karnesi pekiyi

Türkiye, Aşkın davasının fişleme belgelerini 22 Aralık 2005'te Yeni Şafak'ın 'Rektörün Fişi Pekiyi' manşeti ile öğrendi. Toplam 16 madde, 2 sayfadan oluşan ve bir nüshası Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderilen raporda, Rektör Aşkın'a övgü yağdırılmış. 'Entelektüel biri olup sanat, spor, fotoğrafçılık, dağcılık faaliyeti vardır' diye anlatılan Aşkın'ın küfür nedir bilmediği, saygılı ve kibar biri olduğu kaydedildi. Rektörlük seçiminde Yücel Aşkın'ın, 96 oy alan Cengiz Andiç'in arkasından 69 oy alarak ikinci olduğu belirtilirken, 'Rektör seçimi oylamasına katılanlardan Kürtçü olarak bilinen yoktur. Oylar radikal dinci, ülkücü, nizamı alemci ve tarafsız çağdaş kesimindir' denildi.

Hukuk savaşını rektör eşi başlattı

Andiç'in eşi Nuray Andiç, Rektör Yücel Aşkın hakkında hukuk mücadelesi başlatmıştı. Rektör Aşkın, Ağustos 2001 tarihli fiş notunda, 1982'de kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ilk döneminde bütün kilit noktalara İslamcıların ve BBP militanlarının getirildiğini, bu zaman diliminin üniversitede İslamcılığın kökleştiği bir dönem olduğunu öne sürmüş, 'Daha sonra rektör olan Prof. Cengiz Andiç içki bağımlısıydı ve idareci nitelikleri yoktu. Bu sebeple gerçek iktidarı eski kadroya devretti' demişti. Aşkın bir diğer fişte Andiç hakkında, 'Prof. Cengiz Andiç, içki bağımlısıdır; 2000 yılında sirozdan ölmüştür' yazmıştı. Aşkın Andiç dönemine de dayanan şu notları tuttu: 'Andiç İslamcı Prof. Şen'in dahi asaleten atamadığı Prof. Dr. Dursun Odabaş'ı asaleten atamıştır. Rektör yardımcılıklarına Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam ve Prof. Dr. Hüseyin Karadağ'ı getirmiştir. Daha sonra türban yürüyüşüne katıldığı için üniversiteden atılan Dursun Odabaş'ın veda yemeğine İslami giyim tarzı ile katılmış ve Yönetim Kurulu toplantılarında Prof. Odabaş, Uluçam ve Karadağ üçlü bir ittifak oluşturmuşlardır. Karadağ'a gelince içlerinde en hesaplı ve kolayca kılık değiştiren bir kişiliğe sahiptir.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber