Gıdadan lojistiğe 'helal' damgası
Devlet eliyle "helal ürün" sertifikası verecek Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), sertifikalandırma sürecinin yanı sıra "helal ürünlerin öneminini anlatma" konusunda da faaliyet gösteriyor. Kurumun, gıdanın yanı sıra tekstil ve kozmetik gibi pek çok alanda otorite haline gelmesi bekleniyor
Mithat Yurdakul
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Kuruluş Kanun Taslağı imzaya açılıyor. Edinilen bilgiye göre taslak düzenlemeyle kurum, akredite olacak gıda ve diğer şirketlerden yıllık akreditasyon kullanım ücreti alacak, İslam ülkelerinden yabancı personel çalıştırabilecek.
Genel bütçeden de pay alacak olan kurum, bağış da toplayabilecek. HAK personeli, helal gıda üretme iddiasındaki tüm firmaları inceleyecek. Uluslararası nitelikteki benzer birlikleri nezdinde Türkiye'yi temsil edecek olan HAK, ikili veya çok taraflı anlaşmalar da imzalayabilecek. HAK, "helal akreditasyonunun önemini artırıcı faaliyetler"de de bulunacak, eğitim vermek, araştırma ve yayın yapmak, seminer düzenlemek gibi itkenliklerde bulunabilecek. HAK'ın yönetim kuruluna şu kurumlar temsilci verecek:
"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ekonomi bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği."
Su ve tekstilin de 'helali' var
Ekonomi Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek HAK'ın alanında gıda dışında tekstil, lojistik, kozmetik, tekstil ve hizmetler gibi sektörler de olacak. Yeni kurumun Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) nezdinde de akredite olması planlanıyor.
Helal kesim, domuz eti ve GDO gibi konularda da helal gıdanın alanına giriyor. "Helal ürün" alabilen sertifikalar arasında bal, çay, çiğköfte, çikolata, diş macunu, kozmetik, temizlik maddeleri, dondurma, kuruyemiş, meyve sebze, helva, reçel, lokum, pişmaniye, şekerleme, et, ketçap, mayonez, salça, unlu mamüller, makarna, maya, meyve suyu, su, süt ve süt ürünleri, un, yumurta ve zeytin de bulunuyor.