Koordinatörlük görevlerine de DDH ödenecek
Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Tanımlar" başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yer alan "ders görevleri hariç olmak üzere," ibaresi "ders görevleri ile" şeklinde 13/3/2017 tarihli ve 2017/10010 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla değiştirilmiştir ve bu değişiklik 3 Temmuz 2017 Tarihli ve 30113 Sayılı Resmi Gazete yayımlanmıştır.
"n) Yüz yüze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders görevleri ile, ilgili mevzuatı çerçevesinde belirlenen müfredat kapsamında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bölüm, atölye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında öğretmen-öğrenci bütünlüğünde yapılmasını, ifade eder."
Yine aynı bakanlar kurulu kararıyla1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "İşletmelerde meslek eğitimi" başlıklı 15. maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan "ek" ibareleri madde metninden çıkarılmıştır.
"İşletmelerde meslek eğitimi
MADDE 15- (1) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevler ders görevi sayılır.
(2) Bu dersler, ders dağıtım çizelgelerinde "işletmelerde meslek eğitimi" adıyla gösterilir ve işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve aday çırak sayısı gibi kıstaslar esas alınarak okul ve kurum müdürlüğünce hazırlanacak ve milli eğitim müdürlüğünce onaylanacak programlara göre haftada;
a) Mesleki eğitim merkezlerinde;
1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saati,
2) Diğer il ve ilçelerde 18 saati,
b) Diğer okul ve kurumlarda;
1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,
2) Diğer il ve ilçelerde 16 saati,
geçmemek üzere okutabilecekleri azami ders saatleri kapsamında verilir.
(3) Okul ve kurumun bulunduğu il veya ilçe merkezinde yeterli sayıda işletme bulunmaması halinde ilgili mevzuatına göre meslek eğitimi ve stajlarını kendi okullarında yapan öğrencilerin eğitiminde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin ders görevleri de bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında belirlenir."
Bu değişiklikle; işletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan görevler yüz yüze eğitim kapsamına alınarak bu tür görevlerin yarıyıl ve yaz tatilleri, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatler dışında maaş karşılığı verilebilmesinin yolu açılmıştır. Yani maaş karşılığını doldurmadan işletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan görevler ile ek ders alınmasının önüne geçilmiştir.
İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan görevler eğitim ve öğretimin yapıldığı dönemlerde maaş karşılığı verilebilecektir.
Fakat işletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamındaki görevler; yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde yapılıyorsa karşılığında yine ek ders ödenmesine devam edilecektir.
Bu değişikliklere paralel olarak 07.09.2013 Tarihli ve 28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fıkrası (v) bendi 16 Eylül 2017 Tarih ve 30182 Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile değiştirilmiştir.
v) Yüz yüze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders görevleri ile öğretim programlarında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, atölye, laboratuvar, işletmelerin eğitim birimi gibi eğitim ortamlarında öğretmen gözetiminde yapılan eğitimi ifade eder."
Bilindiği üzere 01/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan ve 16/12/2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Hazırlık ve planlama görevi" başlıklı 11. maddesindeki; "(1) Bu Kararın 10 uncu maddesinde sayılanlar hariç, müdür yetkili öğretmenler dahil, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlere, haftada 3 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir." hükümlerine göreaylık ve ücret karşılığı fiilen okutulan her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenmektedir.
Yukarıda yer verdiğimiz değişikliklerde önceden sadece ek ders karşılığı verilebilen işletmelerde mesleki eğitim yani koordinatörlük görevi ders görevi ve fiilen okutulan ders kapsamına yani yüz yüze eğitim kapsamına alındığından işletmelerde mesleki eğitim görevleri de hazırlık ve planlama görevi ek ders ücreti hesaplanmasında dikkate alınarak 10 saatine bir saat ek ders ücreti ödenecektir.
Fakat MEB, yüz yüze eğitimin tanımının değiştiğini ve işletmelerde mesleki eğitimin yüz yüze eğitim kapsamına alındığını bildiği halde aşağıdaki işletmelerde mesleki eğitim görevlerine hazırlık ve planlama görevi ek dersi verilemez görüş yazısını yazmıştır. O zaman bu görüş yazısını yazan yetkiliye soruyoruz; işletmelerde mesleki eğitim fiilen okutulan bir ders değilse ki siz bunu itiraf ediyorsunuz o zaman neden işletmelerde mesleki eğitimi, yüz yüze eğitim kapsamına alarak maaş karşılığı verilmesini sağladınız?
Ahmet KANDEMİR