Okulda 'paralı' sınav dönemi!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 08:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Buca ilçesindeki Hoca Ahmed Yesevi Lisesi'nde aidat ödemeyen öğrencilere 'sınav sorularını yazma' cezası verildiği ileri sürüldü. İddiaya göre aidatını ödemeyen öğrenciler sorulara yazmak zorunda kalırken diğerleri fotokopiyle çoğaltılmış hazır soruları yanıtladı.

10-C 'de okuyan A.A., 38 kişilik sınıflarında 14 öğrencinin aidat verdiğini ve önceki gün girdikleri matematik sınavında onlara soruların fotokopiyle hazır verildiğini söyledi.

Öğretmenin 10 soruyu tahtaya yazdığını, aidat ödemeyen diğer öğrencilerin bu soruları elleriyle yazarak kâğıda geçirdiklerini belirten A.A., şöyle konuştu:

"Önceleri öğretmenler soruları fotokopiyle çoğaltıyordu. Her öğrenci 10 Ykr ödüyordu. Ama öğretmenlerimizin sağladığı bu kolaylık idarece duyulmuş. Bunun üzerine yasaklamaya gidildi. Fotokopi birimine sınıf sınıf aidat ödeyenlerin listeleri verildi. Hangi öğretmen hangi sınıfı sınav yapacaksa aidat verenlerin sayısı kadar fotokopi yapılıp sınıfta dağıtıldı. Nitekim önceki günkü matematik sınavında 38 kişilik sınıfımızdan dönemlik 15 YTL ödeyen 14 arkadaşımıza öğretmenimiz sınav sorularını hazır kâğıda yazılmış verdi. Ben ve ödemeyen diğer arkadaşlarımız defterimizden kopardığımız kâğıtlara öğretmenimizin tahtaya yazdığı soruları geçirdik. Bu zaman kaybettirdi. 40 dakikalık sınavın yarısı soru yazarken geçti. Çifte cezaya çarptırıldık."

'Yoksulluk yüzünden'

Eve geldiğinde oğlu A.A.'yı ağlarken bulduğunu belirten baba Rasim A. anne balaların maddi durumu yüzünden çocukların cezalandırıldığını söyledi. Baba şöyle konuştu: "Bir firmanın ambarında kantarda asgari ücretle çalışan işçiyim. Biri ilköğretim, diğeri lisede okuyan üç çocuğum var. Üç çocuğum da derslerinde çok başarılı. Okul Aile Birliği oğlumun otobüs biletini alıyor. Durumumuz ortada. Böyle bir uygulamayı ne benim çocuğum ne de diğerleri hak ediyor. Anne babaların durumu yüzünden çocuklar cezalandırılıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikâyetçi oldum. Eğer bir müfettiş gönderilirse oğlumun doğru söylediği anında ortaya çıkar. Sınav kâğıtlarını kontrol etmeleri yeterli."

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız, 'fotokopi cezası' konusunda iddiaları araştıracağını söyledi. Bu arada iddiayı araştırmak için okula giden bazı gazeteciler tartaklandı.

Yaka kartı unutulmadı

Bir süre önce de Karşıyaka'daki Cemil Akyüz İlköğretim Okulu'nda aidat ödemeyen öğrencilerin ödeyenlerden ayrılması için ilginç bir formül bulunmuştu. Aidat veren velilerin çocuklarına üzerinde isimleri yazılı yaka kimliği takılırken, aidat vermeyen velilerin çocukları bu kokartlardan verilmeyerek cezalandırılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber