Kanserden değil, geç kalmaktan korkun

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 21:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UZMANLARDAN KANSERDE ERKEN TEŞHİS UYARISI

- ÖZEL DİVAN HAYAT HASTANESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. MUHSİN TEZCAN:

- "ÇAĞIN HASTALIĞI OLAN KANSER ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU OLARAK GÜNDEMDEKİ YERİNİ KORUYOR"

- "KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORKUN"

(FOTOĞRAFLI)

VAN (İHA) - Özel Divan Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muhsin Tezcan, çağın hastalığı olan kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu vurgulayarak, "Kanserden değil, geç kalmaktan korkun" dedi.

'Kanserden korkma, geç kalmaktan kork' sloganıyla erken teşhisin önemini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Özel Divan Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muhsin Tezcan, kadınlarda meme, rahim ağzı, kalın bağırsak ve akciğer kanseri ilk dört sırada yer alırken, erkeklerde ise ilk sırayı akciğer kanseri aldığını belirtti. Erken teşhis edilen vakalarda iyileşme şansının çok daha yüksek olacağı unutulmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Tezcan, "Özellikle kadınların basit meme muayene yöntemini öğrenmeleri ve sık aralıklarla bu kontrol yöntemini kendilerine uygulamaları erken teşhis için oldukça önemlidir. Kanserin kendini belli eden bir takım belirtileri vardır. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen şişlik, iyileşmeyen veya geç iyileşen yaralar, ben ve siğillerdeki hızlı büyüme ve renk değişiklikleri, değişik bölgelerdeki olağan dışı kanamalar, yutma güçlüğü, sürekli öksürük ve ses kısıklığı, idrar ve dışkı çıkarma alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler, nedeni açıklanamayan ateş ve zayıflama kanser teşhisini kolaylaştıracak en önemli belirtilerindendir" diye konuştu.

Bu belirtilerin kanser olduğu anlamına gelmediğini de vurgulayan Dr. Tezcan, bunlardan bir veya bir kaçını kendinde fark edenlerin doktora başvurmaları gerektiğini kaydetti. Sigara ve alkol kullananların bu belirtiler konusunda daha duyarlı davranmaları gerektiğini de anlatan Dr. Tezcan, "Çünkü sigara ve alkol kanser nedenleri arasında ilk sırada gelmektedir. Aslında kanser şöyle bir bakıldığında çok korkunç bir hastalık gibi görünse de aslında erken davranıldığında o kadar da korkulacak bir durum değildir. Burada önemli olan erken teşhis ve tedavidir. Bu amaçla biz Özel Divan Hayat Hastanesi olarak tüm halkımıza yılda mutlaka 1 kez check-up yaptırmalarını tavsiye etmekteyiz. Pahalı gibi görünen bir uygulama aslında kurtarılacak bir hayat ya da kanser için harcanacak masraf ile karşılaştırıldığında hiçte büyük bir rakam değildir" şeklinde konuştu.

Ayrıca, önümüzdeki çarşamba günü Atatürk Kültür Merkezi tiyatro salonunda 'Kanserden korkma, geç kalmaktan kork' adı altında bir seminer düzenleyeceklerini de ifade eden Dr. Tezcan, tüm Van halkının davetli olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber