İşte yeni vergi paketi!

Haber Giriş : 02 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çeşitli Vergi Kanunlarında değişiklik öngören yasa taslağı, Başbakanlığa gönderildi. 57 ana, 7 de geçici maddeden oluşan düzenlemeyle, Gelir, Kurumlar, Katma Değer ve Özel Tüketim Vergileri ile Vergi Usul ve Harçlar Kanunu'nda değişiklik yapılıyor. Türkiye'de 50 trilyon ve üzerinde yatırım yapanlara yüzde 40 oranında ekstra yatırım indirimi getirilmeye hazırlanırken, eşya taşıyan ticari araç olarak imal edilip, daha sonra binek aracı şeklinde düzenlenen taşıtların özel tüketim vergisi oranı da yüzde 14'den 15'e yükseltiliyor. İşte yeni vergi paketindeli düzenlemeler...

Taslakla yapılan düzenlemelerin en önemlilerinden birini, büyük yatırımların teşviki oluşturuyor. Daha önce büyük yatırımcıya 10 yıla kadar vergi tatili getirilmesi düşünülürken, Hazine Müsteşarlığı'nın bu konudaki çekinceleri ve IMF'nin buna karşı çıkabileceği yönündeki yorumlar üzerine, taslakta vergi tatilinin yerini büyük yatırımlara ekstra yatırım indirimi aldı. Buna göre, 50 trilyon ve üzerinde yatırım yapanlara halen yüzde 40 olan yatırım indiriminin yanı sıra ayrıca yüzde 40 oranında ek yatırım indirimi uygulanacak. Bakanlar Kurulu, ek yatırım indiriminin uygulanacağı bölge ve sektörleri tespit etmeye yetkili olacak. Aynı şekilde oranda da değişikliğe gidebilecek.

HUMMER VE DİĞER TİCARİ ARAÇLARIN VERGİSİ

Taslakla, eşya taşımaya mahsus ticari araç statüsünde bulunan Hummer ve diğer taşıtların, halen yüzde 4 olan özel tüketim vergileri de yeniden düzenleniyor. Bu çerçevede, azami yük kütlesi 4 bin 250 kilogramı geçmeyen eşya taşımaya mahsus ticari araçların özel tüketim vergisi oranı, yüzde 4 olarak uygulanmaya devam ediyor.

Ancak motor silindir hacmi 1.900 cm3'ü geçmeyen bu araçlardan daha sonra binek araç gibi düzenlenerek yanda pencere açılacakların özel tüketim vergisi oranı yüzde 4 yerine yüzde 15 oluyor. Ticari aracı yüzde 4 ÖTV ile alan ve daha sonra binek tarzında dizayn ettireceklerin de, bunu yüzde 15 ÖTV'ye tamamlaması öngörülüyor.

Eşya taşımaya mahsus ticari araçlardan motor silindir hacmi 1.901 ile 3.000 cm3 arasında olanlara yüzde 30, motor silindir hacmi 3.000 cm3'ü geçenlere ise yüzde 75 özel tüketim vergisi geliyor.

Bu şekilde, Hummer'lerin vergisi de yüzde 4'den 75'e yükseliyor.

ÖZEL OKULLARA TEŞVİK

Yeni Vergi Taslağı ile getirilen diğer düzenlemeler de şöyle sıralanıyor:

-Özel eğitim kurumlarına 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisi istisnası gelecek. 625 sayılı Kanuna tabi okullara (Engellilere yönelik eğitim kurumları dahil) yönelik bu uygulama ile özel eğitim kurumları teşvik edilmeye çalışılacak.

-Halen 8 milyar lira olan bankalar, özel finans kurumları ve PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu olan ödemeleri, bu kurumlar yerine elden yapanlara, ödeme tutarının yüzde 5'i oranında ceza kesilecek.

-Liman ve hava meydanı yatırımlarının teşviki amacıyla yenileme yatırımlarına katma değer vergisinde tam istisna uygulanacak. Bu şekilde yenileme yatırımlarında KDV yükü olmayacak.

-Savunma sanayi ihalelerinde yerli firmalar aleyhine olan katma değer vergisi adaletsizliği son bulacak. Halen, bu tür ihalelere katılan yabancı firmalar KDV istisnasından yararlanırken, yerli firmalar, yurt içindeki mal edinimleri karşılığında yüzde 18 KDV ödüyordu. Düzenlemeyle yerli firmaların da KDV yükü kalkıyor.

TRAFİK CEZALARI PTT'YE ÖDENECEK

-Trafik para cezaları artık vergi daireleri yerine PTT kanalıyla tahsil edilecek. Cezalarla ilgili tebligat işlemini de PTT yapacak. Bu şekilde vergi dairelerinin iş yükü hafifletilecek ve vergi daireleri asli işine yönelecek.

-Harçlar Kanunu'nda trafik muayene istasyonlarının özelleştirilmesine dönük hükümlere yer verilecek. Trafik muayene harcı, ücrete dönüşecek.

-İzmir'de düzenlenecek Üniversiteler olimpiyatı için de vergi istisnası uygulanacak.

-Zor duruma kolaylık. Zor durum için mükelleflerin tek tek dilekçe vermesi yerine Maliye Bakanlığı'na yetki veriliyor.

-Mücbir sebebin kalkmasından sonra mücbir sebebin uygulandığı dönem için ayrı ayrı beyanda bulunmak yerine, vergiye tabi işlemler için tek beyanname verilebilecek. Bu konuda Maliye Bakanlığı yetkili kılınıyor.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber