109 öğretim üyesininden 'Doğramacıya onur ödülü verimesine' tepki

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Nisan 2007 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, TBMM Onur Ödülü'nün İhsan Doğramacı'ya verilmesine Meclis'e mektup yazarak tepki gösterdi. 109 öğretim üyesinin imzasının bulunduğu mektupta tarihe geçecek bu yanlıştan dönülmesi istendi. 12 Eylül'ün üniversitelere verdiği hasarın bugün bile sürdüğü ve bu süreçte Doğramacı'nın çok ciddi rolü olduğu belirtilen mektupta, şöyle denildi:

"Milletin meclisinin ve onun başkanlık divanının 'Onur' ödülünü Doğramacı'ya vermesi hem şaşılası bir unutkanlık işareti hem de büyük bir çelişkidir. 12 Eylül darbesinde yapılanların hesabını sormak bir yana, cunta döneminin 'üniversite projesinin' baş mimarı olan bir kişiye TBMM Onur Ödülü verilmesini anlamak gerçekten mümkün değildir. Başka bir boyutta, Doğramacı'nın en ünlü yayını 'Annenin Kitabı' ülkemizdeki belki ilk ve en ciddi 'bilimsel aşırma' (intihal) iddialarına yıllardır konu olmuştur. Bu kitap ile dünyaca meşhur Dr. Benjamin Spock'ın 'Baby and Child Care' adlı kitabı arasında, ancak bir 'çeviri' kitabında olabilecek sayıda tıpatıp benzer bölüm, paragraf ve cümleler vardır. Prof. Doğramacı bu kitabı bir özgün eser olarak ülkemizde yayımlamış ve büyük ününü ilk olarak bu kitapla elde etmiştir. Bu kocaman bilimsel aşırma sorusu da, ülkenin en yüce kurumunun, en yüce ödülünü vermeden önce çok iyi düşünmesi için ikinci bir ciddi nedendir. Yüce Meclis'in tarihe geçecek olan bu yanlış karardan vazgeçmesi dileği ve umuduyla, gereği için en derin saygılarımızla sunarız."

Mektuba imza atanlar

Yaman Barlas, Esra Mungan, Alp Eden, Aslı Tolun, Refik Güllü, Betül Tanbay, Ferit Öztürk, Ali Kerem Saysel, Cem Say, Ferhunde Özbay, Alpar Sevgen, Yıldız Silier, Kuban Altınel, Aslı Göksel, Sema Öğünlü, Günizi Kartal, Cüneyt Argun Genç, Selcan Kaynak, Cevza Sevgen, Günar Evcimen, Oya Köymen, Aysen Candaş Bilgen, Fikret Adaman, Zeynep Uysal, Sakine Çil, Taha Parla, Ali Kaya, Leyla Tiryakioğlu, Pınar Yolum, Eşref Eşkinat, C. Emre Alper, Oya Pınar Ardıç, Burçay Erus, Erhan Altunel, İsmail Kaplan, Koray Çalışkan, Çiğdem Kafesçioğlu, Ahmet Ersoy, Işık Aytaç, Tunga Güngör, Fatma Gök, Kadri Özçaldıran, Ali Tamer Ünal, Kıvanç İnelmen, Şemsa Özar, Cengiz Yılmaz, Nevra Necipoğlu, Aslı Özyar, Reşit Canbeyli, Güler Fişek, Saliha Paker, Ayşe Buğra, Gökhan Özertan, Özlem Öğüt, Aybek Korugan, Ercan Balıkçı, Ayfer Bartu Candan, Cengiz Kırlı, Zafer Yenal, I. Emre Köse, M. Asım Karaömerlioğlu, Arzu Çelik, Taner Bilgiç, Gürol Irzık, Deniz Tarba Ceylan, Nejla Osseiran, Ayşe Mumcu, Biray Kırlı, Nadir Özbek, Nuri Ersoy, Gülen Aktaş, Nazan Üstündağ, Binnaz Toprak, Sibel Sakacı, Gülcan Erçetin, Kuyaş Buğra, Cem Behar, Mufide Pekin, Deniz Albayrak-Kaymak, Murat Akan, Mine Nakipoğlu, Günay Anlaş, Meltem Ahıska, Senem Yıldız, Burak Gürel, Rıfat Okçabol, Begüm Özkaynak, Gül Sosay, Devrim Güven, Aydın Pesen, Merâl Demirel, Dilek Dizdar, Belgin Altop, Zuhre Aksoy, G. Gülsün Arıkan, Şebnem Bahadır, Edhem Eldem, Meltem Toksöz, Dilek Demirci, Olcay Akyıldız, Z. Hande Sart, Ünal Zenginobuz, Nükhet Sirman, Haluk Bingöl, Sevgin Akış Roney, Serra Müderrisoğlu, Karanfil Soyhun, I. Ercan Alp, Ayşe Caner.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber