Üstü belediye altı hazine

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 07 Nisan 2007 07:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eminönü Belediye binasının, 2 bin yıllık tarihi sarnıcın üzerinde bulunduğu ortaya çıktı. Üzerindeki ağırlık nedeniyle tahrip olan Şerefiye Sarnıcı, restore edilerek ziyarete açılacak. Belediye başka yere taşınacak

İstanbul'daki birçok tarihi sarnıç üzerlerine kurulan binaların ağır yükü nedeniyle yok oluyor. Kentin en önemli kültür varlıklarından olan tarihi sarnıçların tahribatının önlenmesi için üzerlerindeki yapıların kaldırılması gerekiyor. Tarihi Yerebatan Sarnıcı'nın üzerindeki yapıların kaldırılmasına karar verilmesi ile birlikte diğer sarnıçlarında aynı çalışma ile korunması gündeme geldi. İstanbul'da sayıları 80'i bulan bu tarihi yapılardan biri de Eminönü Belediyesi binasının altındaki Tarihi Şerefiye Sarnıcı. Bizanz döneminde inşaa edilen 2 bin yıllık Şerefiye Sarnıcı, 2008 yılına kadar restore edilerek üzerindeki binalardan kurtulacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2007 yılı yatırım programına alınan proje ile Tarihi Şerefiye Sarnıcı üzerinde bulunan Eminönü Belediye binasını kaldırılacak.

?40 SARNIÇ YOK OLDU'

Önümüzdeki aylarda başlanacak restorasyon çalışmalarında, sarnıcın üzerindeki diğer binalar da yıkılacak. Proje Anıtlar Kurulu tarafında onaylandı. Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, tarihi sarnıcın kolonlarının üzerindeki ağır yük nedeniyle zarar gördüğünü belirterek, belediye binası için yer aradıklarını ve en yakın zamanda taşınacaklarını kaydetti. Belediye binasının yıkılarak tarihi sarnıcın üzerinin yeşil alana çevrileceğini kaydeden Er, ''Şerefiye sarnıcı restore edilecek. Teknik çalışmalar tamamlandı. Proje en yakın zamanda hayata geçecek'' diye konuştu. Bizans eserleri uzmanı Prof. Dr. Semavi Eyice, İstanbul'un altında ikinci bir sarnıç kent bulunduğunu belirterek, ''Yaklaşık 30-40 sarnıç inşaatlar sırasında tahrip edildi, ortadan kayboldu. Sarnıçların üzerlerindeki yapıların yıkılma projesine geç kalındı. Mesela Şehzade Paşa'da çok büyük bir sarnıç vardı. Üzerine binalar yapıldıktan sonra anlaşıldı orada bir sarnıç olduğu. Ve bu sarnıç yok edildi. Birçok sarnıç aynı yolla istenmeden yok edildi" diye konuştu.

'GEÇ DE OLSA SEVİNDİRİCİ'

Tarihi sarnıçların üzerinde bulunan binaların yıkılmasının olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Eyice şöyle devam etti: "Geç de olsa tarhi eserlerin korumaya alınması iyi bir gelişme. Sarnıçların üzerine kesinlikle beton bina yapılmamalı. Osmanlı onları çok iyi korumuş. Mesela Osmanlı tarihi sarnıçların üzerine sadece ahşap yapıların yapılamasına izin vermiş. Bu şekilde sarnıcın kolonlarının zarar görmesi engellenmiş. Hatta Osmanlı sarnıçların kolonlarını destekleyici duvarlarla da korumuş. Biz bu tarihi mirasa sahip çıkamadık. Ama geç kalınan bu projelerin hayata geçirilmesi ile bazı tarihi eserlerimiz korunabilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber