Başkentte belediye kaldırmak istiyor, halk otobüsleri direniyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 07 Nisan 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Başkentte belediye-yeşil halk otobüsü kavgası var. Ters yöne giren bir halk otobüsünün, Dışişleri servisine çarparak dokuz kişinin ölümüne yol açmasının ardından bu araçların sözleşmelerinin yenilenmeyerek seferden kaldırılmasına karar verildi. Ancak belediye, otobüs sahiplerinin direnişiyle karşılaştı. Otobüs sahipleri, sözleşmelerinin dolmasına iki yıl olduğunu savunurken, Gökçek sözleşmesi biten otobüslerle yeniden sözleşme imzalamamakta kararlı.

Ankara Büyükşehir Belediye zabıtası, 1 Nisan günü, Necatibey Caddesi'nde sözleşmesi sona eren bir otobüsü seferden kaldırmak istedi. Bunun üzerine ayaklanan otobüs sahipleri, gösteri yaptı. Olaylarda, 105 kişi gözaltına alındı. Eylemciler, tutuksuz yargılanmak üzere bırakıldı. Bir grup halk otobüsü sahibi, sözleşmeleri bitmeden, otobüslerinin seferden kaldırılmak istendiğini ileri sürerek, Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu. Abdi İpekçi Parkı'nı mesken tutan otobüs sahipleri, tekbir sesleri ve dualar eşliğinde açlık grevine başladı. Bu arada belediyeye ait otobüsler taşlandı, 'eli sopalı' kişilerce camları kırıldı. Belediye, bu olayın sorumlularının halk otobüsü sahipleri olduğunu ileri sürdü.

Özel Halk Otobüsçüleri Derneği Başkanı Feyyaz Kaya'ya göre "Gerçekler Gökçek'in söylediği gibi değil":

"Özel halk otobüsü esnafı EGO için zarar değil, gelir kaynağıdır. 1997'de belediyenin açtığı taşıma ihalesine girdik ve bedelini ödeyerek hat satın aldık. Ama Belediye Meclisi'nin aldığı bir karar doğrultusunda sözleşmemiz iki yıl uzadı. Bu işten yaklaşık 14 bin kişi ekmek yiyor, 2 binden fazla aile, işsiz, ekmeksiz kalacak." dedi.

Gökçek: Vatandaş şikâyetçi

Başkan Gökçek'e göre ise vatandaş bu otobüslerden şikâyetçi: "Şikâyet nedeni de kurallara tam riayet etmemeleri. İkincisi de balık istifi gibi insanları dolduruyorlar. Belediyenin otobüsleriyle aynı güzergâhta çalışan otobüsler bir dakika önce hareket edip, müşteri kapma yarışına giriyor. Kesinlikle şehir içinden kaldıracağız. Sözleşmeleri 10 yıllıktı ve imzalarken bunu biliyorlardı. Bizim yaptığımız sadece yasayı uygulamak. Ama bu işten ekmek yiyen esnafı da mağdur etmek istemiyoruz, onlardan başka türlü yararlanmanın yollarını arıyoruz."

Bu arada, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş konuyu Meclis'e taşıyarak, soru önergesi verdi. Ateş, otobüsçülerin mağduriyetinin nasıl giderileceğini sordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber