Yedek subay olarak görev yapılan süre öğretmenlik süresinden sayılır mı?
Yedek subaylıktaki sürelerin; hizmet puanı, memuriyet hizmeti ve nakil işlemlerine esas hizmet süresi olmak üzere 3 unsura etkisinden bahsedilebilir
Soru; Günaydın sayın yetkili. Birşey sormak istiyorum. Askerliğimi yedek subay olarak yaptım. Hizmet puanı verildi ama hizmet süresinden sayılmadı. Hizmet süresinden sayılıyor diyenler de var. Konu ile ilgili görüşünüz var mı? Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Cevap; 17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak süreler" başlıklı 41. maddesi 1. maddesi (b) bendindeki; "1. (1) Öğretmenlerin hizmet puanlarının hesaplanmasında; b) 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında devlet memuru statüsünde geçirilen süreler, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olarak geçirilen süreler, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamında aylıksız izne ayrılan sendika yöneticilerinin aylıksız izinde geçen bu süreleri, askerlikte geçirilen hizmet sürelerinin tamamı ile ödenen sigorta primi gün sayısı kadar olmak üzere özel öğretim kurumlarında yönetici ve öğretmen olarak geçirilen süreler görevin yapıldığı hizmet bölgesinin birinci hizmet alanı için öngörülen hizmet puanı üzerinden değerlendirilir." hükümleri bulunmaktadır.
Bu hükümlere göre 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olarak geçirilen süreler görevin yapıldığı hizmet bölgesinin birinci hizmet alanı için öngörülen hizmet puanı üzerinden değerlendirilmektedir.
Peki, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olarak geçirilen süreler öğretmenlik hizmet süresinden sayılmakta mıdır?
Yine Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde hangi sürelerin öğretmenlikte geçen sürelerden sayılacağı ilgili bir bilgi bulunmamakla birlikte;
Yönetmeliğin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar il içinde, bulundukları ilde üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar ise iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Üç yıllık çalışma süresinin hesabında il içinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda, iller arasında yer değiştirecekler bakımından ise bulunduğu ilde fiilen öğretmen veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticisi olarak geçirilen süreler dikkate alınır." hükümlerine göre öğretmenlikteki hizmet süresinin fiilen öğretmen veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticisi olarak geçirilen süreler olduğu anlaşılmaktadır.
Ayrıca, 23.07.1965 tarih ve 12056 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis Edilen Sınıflar" başlıklı 36. maddesi "Ortak Hükümler" bölümü (C) fıkrası 5. maddesinde; "5 - Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir." hükümlerine göre sadece özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilikte geçen süreler öğretmenlik hizmet süresinden sayılmaktadır. Diğer taraftan askerlikte geçen hizmetler, 657'nin 84. maddesi hükmü gereğince memuriyet hizmetinde geçmiş sayımaktadır. Ayrıca 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olarak geçirilen süreler emeklilik süresine esas süreden sayılmaktadır.
Bu bağlamda, yedek subaylıktaki sürelerin; hizmet puanı, memuriyet hizmeti ve nakil işlemlerine esas hizmet süresi olmak üzere 3 unsura etkisinden bahsedilebilir. Soruyu, nakle esas hizmet süresi tespiti özelinde değerlendirecek olursak; atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde yer alan üç yıllık çalışma süresinin tespitinde sadece fiilen öğretmen veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticisi olarak geçirilen süreler anlaşılmalıdır.
Ahmet KANDEMİR