Mega kentin 20 bini aşkın çalışanıyla mega havalimanı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2007 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

54 NOKTADA YİYECEK İÇECEK HİZMETİ VERİLEN DIŞ HATLAR TERMİNALİ'NDE AYDA ORTALAMA 9 TON BAKLİYAT, 5 TON KIRMIZI ET, 36 TON MEYVE, 26 TON SEBZE, 40 TON İÇME SUYU, 60 TON SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİLİYOR

Günde ortalama 75 bin yolcuya ev sahipliği yapan ve 20 bini aşkın personelin çalıştığı Atatürk Havalimanı, kuaför, eczane, banka, kuyumcu, postane, çiçekçi, market ve oteli ile adeta küçük bir İstanbul'u andırıyor.

9 milyon 470 bin 554 metrekarelik alana kurulu terminalleriyle yılda yaklaşık 24 milyon yolcuyu ağırlayan Atatürk Havalimanı, bu yönüyle de bölgedeki havalimanlarının lideri olarak görülüyor.

Türkiye'nin dünyaya açılan en büyük sınır kapısı olan Atatürk Havalimanı'nda Mülki Amirlik, Emniyet ve Gümrük Müdürlükleri'nin yanı sıra yaklaşık 500 kuruluş bulunuyor. 20 bini aşkın çalışanı ile günlük ortalama 75 bin yolcusuna hizmet veren Atatürk Havalimanı; kuaförden eczaneye, bankadan araba kiralama ofislerine, kuyumcudan PTT hizmetlerine, çiçekçiden masaj salonuna, restoran ve kafeteryalardan giyim mağazalarına ve otelden 7 bin aracın giriş çıkış yaptığı kapalı otoparka kadar gündelik yaşamın gerektirdiği her türlü ihtiyacının karşılanabildiği ufak bir şehir. Bu büyüklükteki bir yaşam alanının kontrolü de kalabalık bir güvenlik ekibiyle sağlanıyor. Atatürk Havalimanı güvenliğinde emniyet teşkilatı, jandarma ve özel güvenlik şirketi personelinden oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişi görev yapıyor.

Atatürk Havalimanı, aynı zamanda Türkiye'nin en yüksek hava trafiğine de sahip. 2006 yılında 23 milyon 384 bin 367 yolcuya ev sahipliği yapan havalimanının terminallerinden günde ortalama 75 bin yolcu geçiyor. Tarifeli ve charter (tarifesiz) uçuşlarla dönemsel olarak 160 havayolu şirketinin kullandığı havalimanında, daha çok pazar, pazartesi ve perşembe günleri yoğunluk yaşanıyor.

GÜNDE ORTALAMA 4 BİN 80 ADET RULO TUVALET KAĞIDININ, 160 LİTRE SIVI EL SABUNUNUN KULLANILDIĞI ATATÜRK HAVALİMANI'NDA ENERJİ TÜKETİMİ İSE YILLIK 75.5 MİLYON KİLOWATT İLE 10 BİN KİŞİLİ K BİR İLÇENİN ENERJİ TÜKETİMİNE EŞİT

Adeta küçük bir şehri andıran Atatürk Havalimanı'nın tüketim rakamları da İstanbul'un bir çok ilçesinin üzerinde. 54 noktada yiyecek içecek hizmeti verilen Dış Hatlar Terminali'nde ayda ortalama 9 ton bakliyat, 5 ton kırmızı et, 36 ton meyve, 26 ton sebze, 40 ton içme suyu, 60 ton süt ve süt ürünleri tüketiliyor. Terminalde ayrıca ayda ortalama 400 kilogram kahve sunuluyor. 5 bin 322 metrekare alanda 38 farklı mağazada duty free (gümrüksüz satış) hizmeti veriliyor. Günde ortalama 4 bin 80 adet rulo tuvalet kağıdının, 160 litre sıvı el sabununun kullanıldığı Atatürk Havalimanı'nda enerji tüketimi ise yıllık 75.5 milyon kilowatt ile 10 bin kişilik bir ilçenin enerji tüketimine eşit.

Atatürk Havalimanı işletmeci firması TAV Genel Müdürü Kemal Ünlü, havalimanlarının ülkelerin yaşam standartları ve hayat anlayışlarının yansıtan bir ayna olduğunu söyledi. "Bir havalimanı; o ülkenin kültürünü, sanat anlaşışını, yaşam biçimini ve insanların dünyaya bakışını yansıtır" diyen Ünlü, "Bu açıdan bakıldığında ülkemizin de dünyaya açılan en büyük kapısı olana Atatürk Havalimanı, Türkiye için büyük önem arz etmekte. Atatürk Havalimanı ülkemizin enleri ve ilkleri aç ısından bakıldığında da büyük önem taşımakta. Ülkemiz havacılığının başladığı yer yine Atatürk havalimanı. Ülkemizde havacılıktan Atatürk Havalimanı olmaksızın bahsetmek mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Atatürk Havalimanı'na günde ortalama 700 850 arası uçağın inip kalktığını belirten Ünlü, "Bir örnek verirsek 18 mayıs 2006 tarihinde Atatürk Havalimanı'na iniş kalkış yapan uçak sayısı 934 olmuş. 27 Temmuz 2006'da da saatte iniş kalkış yapan uçak sayısı 68 olarak gerçekleşmiş. Bu rakamlar, sivil havacılık açısından sadece ülkemizin değil bulunduğumuz coğrafyanın da en önemli ve en büyük rakamları" diye konuştu.

Yolcu sayılarının da turizmin hareketli olduğu yaz aylarında 100 bini aştığını ifade eden Ünlü, şunları söyledi:

"Çalışan sayısına baktığınızda Atatürk Havalimanı'nda sayısal büyüklüğü değişken olmakla birlikte 500'e yakın kurum, kuruluş görev yapmakta. Bunların personel sayısı 20 binin üzerinde. Sadece çalışan sayısı açısından baktığınızda ülkemizin çoğu yerleşim biriminden hatta çoğu ilçeden büyük bir yapı olduğu ortada".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber