''Yargıtay'da başsavcı seçimi" için geri sayım başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2007 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görev süresi 20 Mayıs 2007'de dolacak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un yerine Yargıtay Büyük Genel Kurulunda aday belirleme seçimi 12 Nisan Perşembe günü yapılacak.

Yargıtay Birinci Başkanlığı, kamuoyundaki "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun Yargıtay'ın 23 boş üyeliğine 15 Nisan 2007'de yapacağı seçimin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı adaylığını açıklayan bazı adayların lehine sonuç doğuracağı" yönündeki spekülasyonları önlemek için seçimi 15 Nisan'dan önceye almıştı.

Yargıtay Kanunu, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun Başsavcı adaylarını belirlemek için yapacağı seçimi, Başsavcının 4 yıllık görev süresinin dolacağı tarihten "en az 20 gün önce" yapılacağını öngörüyor. Yasanın bu hükmü gereği, 20 günden önce aday belirleme seçimi yapmaya engel bulunmuyor.

Başsavcılık için aday belirleme seçimi 12 Nisan Perşembe günü Yargıtay Büyük Genel Kurulunda yapılacak.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu, üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanacak. En çok oyu alan beş üye aday gösterilmiş olacak. Oylama sonucu, liste halinde Yargıtay Birinci Başkanlığınca Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunulacak.

Cumhurbaşkanı Sezer, 15 gün içinde gösterilen adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak seçecek.

Yeni seçilecek Başsavcı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl için görev yapacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için şu ana kadar, Yargıtay 2. Ceza Dairesi Başkanı Nedim Baran, 4. Ceza Dairesi Başkanı Ünal Başoğlu, 5. Ceza Dairesi Başkanı Hayrettin Cevheroğlu, 7. Ceza Dairesi Başkanı Turan Demirtaş, 8. Ceza Dairesi Başkanı Zeki Aslan, 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ile halen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevini yürüten Abdurrahman Yalçınkaya aday olduklarını bildirdiler.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok'un, yaş haddinden emekliye ayrılması için yaklaşık 6 ayı daha bulunuyor. Ancak Nuri Ok, görev süresinin bitiminde emekliye ayrılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber