MEB, yer değiştirmeleri hangi sıra ile yapmalı?
Ele aldığımız;
MEB Atama ve Yer Değiştirme Sistemini Yeniden Ele Almalıdır (1)
MEB Atama ve Yer Değiştirme Sistemini Yeniden Ele Almalıdır (2)
Yazılarımızdaki süreçler tamamlandığında okullar kapanmıştır, normlar yeni eğitim öğretim yılına göre günceldir, yönetici görevlendirmelerinden kaynaklı kadro hareketi sorunu kalmamış, emeklilikten boşalan kadrolar açıktır.
Sıra yer değiştirmelere gelmiştir.
Yer değiştirmeler için öğretmenlerin kurumda olmalarına gerek yoktur. Sistem ve takvim önceden öğretmenlere duyurulacağı için herkes buna göre tedbirini alacaktır. Başvurular da atamalar da sisteme göre yapılacaktır.
Aşağıda verdiğimiz sıralamalarda tabii ki değişiklik yapılabilir. Bu değişiklikler bakanlıkta bulunan bilgiler ışığında daha da dayanaklı hale getirilebilir.
Bu aşamaya kadar bahsettiğimiz süreçten sonra yapılacaklar:
1- İl İçi Yer Değiştirmeler
İl içi isteğe bağlı yer değiştirmeler kısa sürede gerçekleştirilmelidir. Bu yer değiştirmelerde il içi özrü bulunanlar da başvurabilmelidirler. Böylece özür grubuna kalan öğretmen sayısı azalabilir. Aynı şekilde norm fazlası olan öğretmenlerin de bu atama döneminde süre şartı olmaksızın tercih yapmalarına devam edilmelidir.
2- İl İçi Özür Grubu Atamaları
İl içi isteğe bağlı atamaların ardından özür grubu atamaları yapılabilir ve yapılan bu atamalara Norm Fazlası öğretmenler de başvurabilirler. İl içi özür grubu atamalarında yakınlaştırma yöntemi de uygulanabilir. Örneğin Giresun'da çalışan bir öğretmenin eşi Rize'de ise; Rize'nin İyidere ilçesine 14 km olan Trabzon'un Of ilçesini de tercih edebilmelidir.
İl içi özür atamaları sadece yaz dönemi değil Şubat döneminde de yapılabilir.
3- Norm Fazlası Atamaları
Bu aşamada norm fazlası atamaları yapılarak ilde bulunan norm fazlası öğretmenlerin atamaları gerçekleştirilebilir.
4- Zorunluda Çakılı Kalanların Atamaları
İl içi yer değiştirmelerin ardından zorunluda çakılı kalan öğretmenlerin atamaları yapılabilir. Yani zorunlu hizmet bölgesine gitmiş, zorunu hizmetini tamamlamış ama bir türlü oradan ayrılamayan öğretmenlere bir öncelik tanınabilir.
Bunun için de örneğin il dışına il bazında açılacak kurum sayısının yarısı bu atamada kullanılabilir. Böylece bu öğretmenler il dışı atamada İzmir'den Antalya'ya gitmek isteyen öğretmenle değil kendi kategorisinde bulunan zorunlu atamaya tabi arkadaşıyla yarışmış olur. Bu konu tabii ki detaylı değerlendirilebilir. Örneğin 2018 yılı için zorunludan sonra 3 yıl ayrılmayanlar başvurabilir... gibi.
Böylece zorunlu hizmete gitmenin ya da orada çalışmış olmanın bir artısı daha olur.
5- İller Arası isteğe Bağlı Yer Değiştirmeler Ve Zorunlu Atamalar
Bu atama döneminde de zorunlu yer değiştirmeye tabi öğretmenler, isteğe bağlı iller arası yer değiştirmek isteyenler ile il dışı özrü bulunanlar (süre şartı olmaksızın) başvurabilirler. Böylece özür grubuna daha az öğretmen kalmış olur.
Zorunlu hizmete tabi olup bu atama döneminde başvuru yapmayanların resen atamaları da bu süreçte gerçekleştirilebilir.
6- İller Arası Özür Grubu Atamaları
İller arası Özür grubu atamaları bu aşamada gerçekleştirilmelidir.
Burada mevcut uygulamada olduğu gibi tüm kadroların açılması yöntemine devam edilmeli, il dışı özür grubu da sadece yaz dönemi değil Şubat döneminde de yapılabilir.
7- Alan Değişikliği
Alan değişikliği de aynı şekilde planlanabilir. Bu yıl isteğe cevap verilecek şekilde yapılıp belki 3 yılda bir de yapılabilir.
8- İlk Atama
İlk atama kapsamında yapılacak atamalarda diğer atama süreçlerini etkilemeyecek şekilde planlanabilir. Çünkü bu atamalar zaten tercih edilmeyen ya da az tercih edilen kurumlara yapılmaktadır.
Tüm atama süreci norm güncelleme dahil Eylül ayı başına kadar tamamlanmalıdır.
Maksut BALMUK