'Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına izin yok'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valisi Güler 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre İstanbul'da mitingilerin nerede yapılacağının belli olduğunu dile getiren Güler, bunun dışındaki bir talebin karşılanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Güler, Taksim Meydanı'nda miting yapılacağına dair çeşitli sendika ve kuruluşların davetlerinin hukuki geçerliliğinin olmadığını hatırlatarak, "Kanunsuz eylemlere davetin suç olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

İstanbul Üniversitesi rektörlük binasında işadamı İnan Kıraç'a fahri doktora ünvanı verlimesi törenine katılan İstanbul Valisi Muammer Güler, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlama talebi" ile illgili soruya yanıt veren Vali Güler, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda nerelerde toplantı ve yürüyüş yapılacağının belirlenmiş olduğuna dikkat çekti. Bunun dışındaki bir talebin karşılanmasının mümkün olmadığını belirten Güler, "Ayrıca kakunsuz eylemlere davetinde suç olduğunu ifade etmek istiyorum." dedi.

Kendilerine bununla ilgili bir talebin henüz gelmediğini kaydeden Güler, böyle bir talep gelmesi halinde kanuna göre hareket edeceklerini dile getirdi. Güler, "Kanunların öngördüğü bütün hak ve yetkileri sonuna kadar uygularız. Ama bunun kanuna uygun olması şartıyla." ifadelerini kullandı.

"1 Mayıs 1977 deki olayların 30. yıldönümü olaması sebebiyle bu seneki mitingin Taksim Meydanı'nda yapılması konusunda ısrar edileceği" şeklindeki soru üzerine Güler, "Bu konuyla ilgili hiç bir gerekçe kabul edilemez. Bunun kanuni olması lazım. Ben bu konuda sağlıklı bir sonuca varılacağını umut ediyorum." dedi.

Kanunsuz bir toplantıya davetin bir suç olduğunu vurgulayan Vali Güler, " Bununla ilgili gerekli makamlara suç duyurusunda bulunulmuştur. " dedi. "DİSK hakkında suç duyurusunda mı bulundunuz?" şeklindeki soru üzerine Vali Güler, "Kanunsuz bir eyleme davet, kim tarafından yapılırsa yapılsın bunun içinde sadece DİSK değil, bazı kuruluşlarda sanki bir legal toplantı yapılacakmışçasına bir davette bulunmalarının kanuni olmadığını belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber