Sağlık Bakanı: Yerli ilaçta önemli mesfe katettik

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Yeni Akit Gazetesi Ankara Temsilcisi Hacı Yakışıklı ve muhabirimiz Ömer Faruk Şahin'e açıklamalarda bulundu

Haber Giriş : 02 Aralık 2017 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanı: Yerli ilaçta önemli mesfe katettik

Üniversite hastanelerinin mali sorunlarının çözüldüğünü vurgulayan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Türkiye'nin yerli ilaçta da önemli bir mesafe katettiğini belirterek, "Türkiye ilaçta geri değil. Şu anda Türkiye'nin Cezayir'de ilaç fabrikası dahi var. İlaç fiyatlarını belirlerken de Avrupa'da emsal ülke dediğimiz 5 ülkenin fiyatlarının üzerinde olmasına izin vermiyoruz" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan gazetemize yaptığı açıklamada, "Geçen sene Türkiye'de tüketilen ilaçların maliyet bazında yüzde 42'si yerli, yüzde 58'i ise yabancı. Kutu bazında ise yüzde 75'i yerli, yüzde 25 yabancı. İlaç konusunda önemli mesafe aldık, almaya da devam edeceğiz" dedi. Demircan, Akit'e önemli açıklamalarda bulundu.

"İŞ YÜKÜ HAFİFLEYECEK"

Sağlık çalışanlarının iş yükünün hafifletilmesi ile ilgili neler var?

Hekim açığımız var. Çalışmalarımızı yapıyoruz. Burada dengeyi oluşturacağız. Sağlık eğitiminde sık sık gelen nöbetler kaçınılmaz. Bu noktada hem eğitim alıp hem hizmet veren asistan kardeşlerimizin yoğun yük altında olduğunu biliyoruz. Asistan sayısını 6 binden 8 bine çıkardık, önümüzdeki dönemde 9 bini bulabilir. Asistan sayısının artması ile çalışma saatlerindeki yoğunluk ortadan kalkacak. Son zamanlardaki intihar haberinin sebeplerini ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Gönül isterki insan hiçbir şekilde kendi hayatına kast etmesin. Her halükarda sağlık hizmetini veren insanımızı yoğun yük altında olduğunuz biliyoruz.

Şehir hastanelerinin şeffaflaştırılması ile ilgili bir çalışma var mı?

Bu modelde özel sektör hastaneyi yapıyor ve bize kiralıyor. Ana mantık 'Yap-kirala-devret' şeklinde çalışıyor. Arsayı biz veriyoruz. 25 yıllık kira süre dolduktan sonra, arsa da bizim oluyor, bina da. Devlet sağlığının özelleştirilmesi söz konusu değil. Zaten hastanelerde hizmeti yine biz veriyoruz. Burada kiralanan şey sadece bina ve medikal cihazlar. 25 yıl sonra bina ve tüm cihazlar devlete geçiyor. Şeffaflık konusunda ise ihaleler sonuna kadar açık. Şartnameler ortada. 'Şehir hastaneleri paralı olacak' şeklinde bir tezvirat yaptılar. Kesinlikle hayır, buralar devlet hastaneleri olacak. Söz konusu yüzde 70 rakamı hastanelerin doluluğu ile ilgili değil. Biz hasta başı kira ödemiyoruz. Yüzde 70 temizlik ve güvenlik hizmetleri ile ilgili aldığımız hizmetler de koyduğumuz bir maddeden çıkarılan bir olay. Hasta garantisi ve hasta başına kira ödemesi gibi bir mesele kesinlikle söz konusu değil.

SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR

Üniversite hastanelerinin mali yapısındaki bozuklukla alakalı yapılan düzenlemelerde ne aşamaya gelindi?

Bu konudaki çalışma nihayete ermek üzere. Bu çözülmesi gereken bir problem. Üniversite hastanelerimizin ödemede yaşadıkları ve mekanların yapısındaki sıkıntıları gidereceğiz ve standartları yükselteceğiz. Borç sıkıntılarını gidereceğiz. Sistemi düzelteceğiz ki birkaç sene sonra yine aynı noktaya gelmeyelim.

İlaç noktasında kamuoyunda yerli ilacın olmadığı yönünde bir algı var?

Geçen sene Türkiye'de tüketilen ilaçların maliyet bazında yüzde 42'si yerli, yüzde 58'i ise yabancı. Kutu bazında ise yüzde 75'i yerli, yüzde 25'i yabancı. İlaç konusunda önemli mesafe aldık, almaya da devam edeceğiz. Türkiye ilaçta geri değil. İlaç fiyatlarını belirlerken Avrupa'da emsal ülke dediğimiz 5 ülkenin fiyatlarının üzerinde olmasına izin vermiyoruz. Türkiye aynı zamanda önemli bir ilaç ihracatçısı. Şu anda Türkiye'nin Cezayir'de ilaç fabrikası dahi var. Bizim şuanda Bişkek'te, Filistin'de, Sudan'da, Nijer'de ve Somali'de hastanelerimiz var. Orada da o ülkenin insanlarına eğitim veriyoruz.

Medikal ürünlerdeki durum denir?

Yerlileştirmeye çalışıyoruz, bu alanda biraz daha zayıfız, ama çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle büyük cihazlarda gerideyiz. Tıbbi cihaz ve aletlerde yüzde 20 düzeyindeyiz. Türkiye'de üretim yapılan ürünlere önemli ölçüde destek veriyoruz. Yerli üretici yüzde 15 oranında destek alıyor. Bu alanda yol almak, yerli ürün almak istiyoruz.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber