Yaşam Boyu Bir ?Öğrenci? Olarak Kalmayı Hedefleyin

Haber Giriş : 14 Nisan 2007 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RealAge doktorları açıklıyor: Yaşamınız boyunca öğrenci olun ve her zaman kendinizi geliştirmeye devam edin.

Gerçekten de her şey tek bir tavsiyeye işaret ediyor. Öğrenmeye devam edin. Daha yüksek seviyede eğitimi olan ve zihinlerini sürekli hareket halinde tutacak, zorlayacak faaliyetlerle sürekli ilgilenen insanlar, zihinsel açıdan daha az yaşlanırlar.

Resmi eğitim düzeninde yeni şeyler öğrenmeye devam eden üniversite mezunu da, liseden okulu terk eden bir yaşıtına oranla 2.5 yaş daha gençtir. Ancak zihninizi geliştirmek ve kendinizi eğitecek eylemlerde bulunmak da yararlıdır. Zihninizi aktif halde tutmak, damarlarınızın ve bağışıklık sisteminizin yaşlanmasını geciktirdiği gibi, zaman zaman da kazaları engelleyebilir. Ayrıca kendinizi çeşitli konularda geliştirmek, size iş dünyasında ve kariyer planlamasında, finansal açıdan birçok yarar sağlayabilir.

Yeteneklerinizin Sınırlarını Zorlayın

Beyninizi geliştirmenin diğer bir yolu ise, araştırmacıların da dediği gibi eşiğinizi sınamaktır. Yeteneklerinizin sınırlarını zorlayıp, daha iyisini yapabilmek için uğraştığınızda, yeni nöronlar ve dendritler (norönların, nörotransmitterlerden gelen bilgiyi yakalayan bölümü) oluşmasını sağlayıp sağlamadığı hakkında son yıllarda büyük kapsamlı bir çalışma yapıldı.

Bu çalışmada bilgisayarlar, deneğin tek bir bilgisayar kullanılarak matematik yeteneğini algılamak üzere programlandı. Sonrasında ise o tek bilgisayar, deneğin özel yetenek alanında kalacak şekilde bir test hazırladı. Bilgisayar her deneğin becerilerini zorladığında, araştırmacılar nöron ve dentrit oluşumları gördüler. Ama işin en güzel tarafı, deneklerin yarar sağlamak için sorulara doğru cevap vermek zorunda olmamalarıydı.

Sadece kendilerini biraz zorlamak , (%80 doğru ve %20 yanlış cevap) gelişim sağlamak için yeterliydi. Size gelince, diyelim ki Çarşamba günleri gazetedeki bulmacaları daima çözebiliyorsunuz ama Pazar bulmacaları sizi zorluyor. Bu durumda egonuzu beslemek için yapabileceğiniz en iyi şey Çarşamba bulmacalarını çözmeye devam etmek olacaktır. Ve böylece beyniniz Pazar bulmacalarında takılmaya devam edecektir. Ancak çözmekte zorlandığınız Pazar bulmacaları üzerinde çalışmayı asla bırakmamalısınız. Denedikçe gelişeceksiniz ve en sonunda Pazar bulmacası size kolay gelecektir.

Tıpkı bir sporcunun kendisi için henüz ulaşılmaz olan hedefler doğrultusunda çalışarak kendisini geliştirmesi gibi, beyninizi de daha akıllı ve daha keskin olması için eğitebilirsiniz.

Eğitim Aldıkça Beyin Kapasiteniz Artar

Bu konuda en önemli etken elbette ki eğitimdir. Ne kadar çok bilirseniz, beyin kapasitenizi öğrenmek için o kadar genişletirsiniz.

Ana fikir olarak şunu diyebiliriz: Herkes son derece eşsiz ilgi alanlarına ve becerilere sahip olduğundan, zihninizi normal becerilerinin ötesine geçmek üzere izlemeniz gereken faaliyetleri seçecek olan da kendinizsiniz.

Eğitim bile olsa, sıkılmadan, eğlenerek öğrenmelisiniz. Bu yüzden eğitim alacağınız kurum veya kişi seçimlerine önem vermelisiniz.

Yaşam sürecinde entelektüel faaliyetlerden uzak kalmayan kişiler Gerçek Yaş'larını 2.5 yıla kadar geriye taşıyabilirler.

realage

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber