AKP teşkilatının yüzde 70'i, halkın ise yüzde 50'si Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasını istemiyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 15 Nisan 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin adayını belirlemek üzere AKP içi ve dışından görüş alma sürecini sürdüren Başbakan Tayyip Erdoğan, zor bir kararla karşı karşıya kaldı. AKP'li milletvekillerinin ağırlıklı bir bölümü Erdoğan'a "Köşk'e çıkın, yoksa tabana anlatamayız" telkininde bulundu. Erdoğan'ın adaylığı konusunda AKP'nin teşkilat içinde ve vatandaşlara yaptığı eğilim yoklamalarındaysa farklı bir görüş ortaya çıktı. Teşkilatlar yüzde 70 oranında, vatandaşlarsa yüzde 50 oranında "Çıkma, Başbakan kal" dedi. Vatandaşlardan sadece yüzde 20'si Erdoğan'ı Köşk'te görmek istediğini söyledi.

Milletvekilleriyle yaptığı toplantılarda Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasına muhalif olduğunu söyleyenlerin bile 'Son karar sizin, biz destekleriz' demeleri Başbakan'ın partisinden tama yakın destek aldığını gösterdi. Çok az sayıda milletvekili Erdoğan'ın Başbakan olarak kalmasını istedi.

Milletvekillerinin bu tam desteğine karşın AKP Genel Merkezi'nin parti teşkilatlarında arasında yaptırdığı Köşk anketindeyse bambaşka bir sonuç çıktı.

Buna göre, AKP'nin yerel yöneticilerinin yüzde 70'e yakını Erdoğan'a

"Köşk'e çıkmayın. Partinin başında kalın" mesajı verdi. Yüzde 20'lik bir kesim Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasını isterken geriye kalanlar görüş bildirmedi.

'Başbakan kalsın'

AKP'nin çeşitli konularda halkın eğilimlerini ortaya çıkarmak üzere yaptırdığı araştırma sonuçlarında vatandaşların Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasına sıcak bakmadığını gösterdi. Halkın yüzde 50'si Erdoğan'ın 'Babaşbakan olarak kalmasını isterken yüzde 20'lik bir kesim 'Erdoğan ne Köşk'e çıksın ne de Başbakan kalsın' dedi. Vatandaşların yüzde 10'u bu konuda görüş belirtmezken yüzde 20'lik kesimse Erdoğan'a Köşk desteği verdi.

'Zor karar'

AKP kulislerinde, kararında halkın, sivil toplum örgütlerinin, parti tabanı ve grubunun ortaya koyacağı görüşleri dikkate alacağını vurgulayan Erdoğan'ın, bu tablo karşısında zorlanacağı konuşuluyor. TÜSİAD'ın ve bazı diğer sivil toplum örgütlerinin de ağırlıklı olarak Erdoğan'ın Başbakan olarak kalması yönünde bir eğilim göstermesi, kararın zor verileceği yorumlarını güçlendiriyor.

'Hayırlı olmaz'

Milletvekileriyle görüşmelerini önceki gün bitiren Erdoğan'a Köşk süreciyle ilgili renkli mesajlar verildi. Van Milletvekili Maliki Ejder Arvas, Erdoğan'a ilinde vatandaşlar ve bölgede dinsel açıdan ağırlığı olan ailesinin fertleriyle yaptığı sohbetlere dikkat çekerek, "Allahın dostlarıyla sohbetler, istişareler yapıyoruz. Çankaya'ya çıkmanızın hayırlı olmayacağı görüşündeler. Köşk'e çıkmayın" dedi ve ardından Hadisi Şerif okudu.

İstanbul Milletvekili İnci Özdemir de, İslam dünyasındaki etki üzerinden bir değerlendirme yaparak, "Köşk'e çıkın; sizin cumhurbaşkanlığınız İslam dünyası üzerinde başbakanlıktan daha etkili olur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber