Türk-İş: 1 Mayıs resmi bayram olsun Başbakan: Tatil çok, bayram olmasın

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş Yönetim Kurulu, bir süre önce Başbakan Recep Tayip Erdoğan'la görüştü. Görüşmede 1 Mayıs konusu da gündeme geldi. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'ın aktarmasına göre görüşme şöyle geçti:

Salih Kılıç: 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın bir yasa değişikliğiyle resmi tatil olarak kutlanmasını talep ediyoruz.

Başbakan Erdoğan: Ülkemizde çok tatil var. Ben, daha fazla tatilden yana değilim. Bir tatil olarak bayram olmasın. Siz, 1 Mayıs'ı yasal bir platformda istediğiniz gibi kutlayabilirsiniz.

Salih Kılıç: 1 Mayıs, uluslararası anlamda evrensel bir uygulama. Dünyanın pek çok ülkesinde resmi tatil olarak kutlanıyor.

Başbakan: Arkadaşlar, bir incelesinler.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin görüşü de şöyle: Başbakan Erdoğan, çifte standart uyguluyor. Bir yandan uluslararası normları yakalayalım diyor, öbür yandan tüm çağdaş ülkelerde hatta İran'da bile resmi olarak kutlanan 1 Mayıs'ın yasal bir bayram olmasına karşı çıkıyor. Aslında Başbakan'ın kendi ideolojik yaklaşımına uygun bir durum. O nedenle emekten yana, yüzü emeğe dönük bir iktidarı kurmaktan başka çare gözükmüyor.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, şunları söyledi: 1 Mayıs'ı DİSK'le birlikte İstanbul Taksim Meydanı'nda kutlayacağız.

1 Mayıs, hem resmi tatil olarak ilan edilmeli, hem de 1977'de ölen 36 kişi için Meclis Araştırması açılmalı, karanlık noktalar açığa çıkarılmalıdır. İşçi Bayramı, resmi tatil olursa gerilimden uzak bir biçimde kutlanır. Polisler bile Taksim'de kutlama yapıyor, bu meydanı niçin emekçilere yasaklıyorlar?

Sendikaların promosyon huzursuzluğu

Türk-İş heyeti ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmede

1 Mayıs'ın yanı sıra çalışma yaşamıyla ilgili birçok konu gündeme geldi. Türk-İş, kamu kuruluşlarında çalışan işçi ve memur maaşlarının kamu ya da özel bankalara yattığını ve bankaların maaşların kendilerine yatırmalarına karşılık kurum ve çalışanlara para veya bilgisayar gibi çeşitli promosyonlar verdiğini, bu farklı uygulamanın da huzursuzluğa yol açtığını dile getirdi.

Türk-İş Mali Sekreteri Ergün Atalay, bir örnek olarak demiryollarında

çalışan 20 bin işçi ve memura kişi başına ek 500 YTL (500 milyon lira) ödeme yapıldığını, daha önce bilgisayar verildiğini söyledi. Başka kurumlarda da promosyon olarak verilen paranın bir kısmının o kuruma, diğer bölümünün çalışanlara verildiği öne sürüldü.

Başbakan Erdoğan da, bir standart getirilmesi için çalışma yaptıklarını belirtti. Ayrıca kıdem tazminatı konusu da görüşüldü. Erdoğan'ın "İşçi ve işveren tarafı uzlaşmadan bu konuda bir şey yapmayız. Bakanların değil benim söylediğim önemlidir' şeklinde görüş belirttiği öğrenildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, bir süre önce kıdem tazminatının her yıl işçiye yıpranma tazminatı olarak ödenmesini önermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber