Polis, bilgisayar alım ihalesinde AB'ye rest çekti: Bu işten pis kokular geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik işlemlerininin online yapılması için Avrupa Birliği (AB) fonları desteğiyle girilen bin 183 tablet bilgisayar ihalesinde alınacak bilgisayarların, polisin milyonlarca dolar harcadığı MOBESE sistemiyle uyumlu olmadığı ortaya çıktı.

Bilgisayarların, 2003 yılında alınan ve halen kullanılan tablet bilgisayarla da bir arada kullanılamayacağı tespit edildi. Yeni sistemin devreye girmesiyle mevcutların çöpe atılması gündeme geldi. İhalenin düşük fiyat yerine en yüksek teklifi veren firmaya verilmesinin ardından yetkili firmanın tablet bilgisayarlar yerine laptop değişikliğine gitmesi, Emniyet'te rahatsızlık oluşturdu. Polisin, ihaleyi 2 milyon 995 bin Euro ile alan Siemens'in ürün değişikliğini kabul etmemesi üzerine AB devreye girdi. İlgili makamlar, söz konusu ürün değişikliğine onay verilmesini istedi. Bu gelişme üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü bugüne kadar resmî yazışma kurallarında yer almayan bir yazıyı AB makamlarına iletti: "Bu ihaleden pis kokular geliyor."

Polisin trafik denetimlerinde tablet bilgisayar sistemine geçmek amacıyla, bin 183 tablet alım ihalesi geçen yılın ortalarında düzenlendi. İhaleye Meteksan, Tepe, Sentim ve Siemens katıldı. Sentim 2 milyon 350 bin Euro, Meteksan 2 milyon 200 bin, Siemens de 2 milyon 995 milyon Euro teklifte bulundu. Avrupa Birliği İhale Daire Başkanlığı'nca tekliflerin incelenmesinin ardından ilginç bir karar çıktı. İhale 2 milyon 995 bin Euro ile en yüksek teklifi veren Siemens'e gitti. Bu paranın yüzde 25'i Türkiye tarafından karşılanacak, kalanı ise AB tarafından ödenecekti. Siemens, bir süre sonra Slovenya'da üretimi yapılan ve Çin malı olduğu öne sürülen tablet bilgisayarlarda ürün değişikliği teklifi yaptı. Siemens ihale şartnamesi dışına çıkarak trafik polislerinin kullanımına uygun olmayan büyüklükte bilgisayar teklifinde bulundu. Bu teklif poliste ikinci şaşkınlığa neden oldu. Bunun üzerine polis, "Biz tablet bilgisayar ihalesi yaptık. Dizüstü bilgisayar ihalesi yapmadık." diyerek teklifi reddetti. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı'nca, AB İhale Daire Başkanlığı'na sert bir yazı gönderildi, bin 183 tablet bilgisayar alımı için açılan ihalenin en yüksek teklif veren firmaya verildiğine dikkat çeken Trafik Hizmetleri Başkanlığı, "Bu kuşkuya sebep olmuştu. Şimdi ürün değişikliğinde yapılan dayatma haklılığımızı gösteriyor. Bu ihaleden pis kokular geliyor. İhaleyi alan firma kayırılmak mı isteniyor?" denildi. Emniyet'in sert tepkisi üzerine polis, AB ve Siemens arasında diplomasi trafiği başladı. Siemens firmasının polisin istediği tablet bilgisayarları bulabilmek için yeni arayışlara girdiği belirtiliyor.

Sürücü bilgilerini anında çıkarıyor

Trafik denetleme ekiplerince kullanılan tablet bilgisayarlar online bağlantı sağlıyor. Bu sayede anında ceza makbuzu düzenlenirken, sürücünün ceza puanı sorgulaması yapılabiliyor. Tablet bilgisayarlar ile araçların ya da sürücünün aranıp aranmadığı gibi bilgilere de anında ulaşılabiliyor. Emniyet, trafik işlemlerini online ortama taşıyabilmek amacıyla ilk tablet bilgisayar projesini 2003 yılında yaptı. Alınan 250 tablet bilgisayar trafik denetleme ekiplerine dağıtıldı. Tablet bilgisayarların faydası üzerine Emniyet, AB fonlarını da kullanarak 3 milyon Euro'luk yeni tablet bilgisayar projesi geliştirmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber