Teşvikle ihracatı 'tatlandırdı'

Türk girişimcileri ihracat atağını sürdürüyor. Üretime iki kişiyle başlayan Bolçi Çikolata, 8 ülkeye ihracat yapan firmaya dönüştü. Kayserili Panda Alüminyum da satışlarını 21 milyon dolara taşıdı

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 20 Aralık 2017 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teşvikle ihracatı 'tatlandırdı'

Türkiye'de girişimciler devlet destekleri ve yeni iş fikirleriyle kendi işinin patronu olmayı hızlandırdı. Bu durum Türk markasıyla ihracat yapan firma sayısının artmasını da beraberinde getiriyor. Bu firmalardan biri Bolçi Çikolata. Butik çikolata üretimine iki kişiyle başlayan firma, devletin sağladığı desteklerin de etkisiyle bugün 8 ülkeye ihracat yapan bir firmaya dönüştü. Bolçi Çikolatası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aksoy, şirketin 1992-1998 döneminde sadece unlu mamul üretimi yaptığını, 1998'den sonra çikolata üretimine de geçtiğini açıkladı. İlk etapta kendisiyle beraber çikolata konusunda usta olan bir kişiyle işe başladıklarını, 2000 ve 2001 yılında çikolata konusunda daha da gelişerek büyük kapasitede fabrika kurduklarını anlatan Aksoy, bugün 280 kişinin çalıştığı bir şirket haline geldiklerini ifade etti. Önce krokan kaplı Bolu çikolatası ürettiklerini dile getiren Aksoy, şöyle devam etti: "Şu anda 700 çeşit ürünümüz var. Çikolata pazarı çok çeşitli bir pazar. Bizim sektörde bilindiği gibi büyük oyuncular var, markalar var. Daha endüstriyel üretim yapan, yüksek kapasiteli üretim yapan firmalar var. Bir de onların altında bizim gibi daha butik, daha spesifik ürünler üreten, katma değeri yüksek ürünler üreten firmalar var. Bizim olduğumuz butik çikolata üretim kategorisinde geneline bakarsanız yüzde 15 paya sahibiz. Yeni yatırımlarla pazardaki payımızı her geçen gün artırıyoruz." Üretimlerinin yüzde 30-40'ını yurt dışına sattıklarını, geri kalanı ise iç pazara sunduklarını belirten Aksoy, 8 ülkeye ihracat yaptıklarını ve son 5 yılda ihracatlarının ciddi oranda arttığını kaydetti. Aksoy, Almanya, İsveç, Azerbaycan, Katar, Kuveyt, Fas, Dubai ve Suudi Arabistan'a Bolçi markasıyla ürün sattıklarına işaret ederek, üretimlerinin yarısını ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi. Aksoy, "İhracatta bir Türk markasını, kendi markamızı dünyaya tanıtmak istiyoruz. Üretim kalitesi açısından rekabet ettiğimiz firmalar dünya firmaları. Onlarla rekabet edecek hale geldik" dedi. Devletten aldıkları destekle büyüdüklerini vurgulayan Hasan Aksoy, "Kendi çabamızla beş yılda gelebileceğimiz yere, devlet desteğiyle iki yılda geldik. Daha da büyüyeceğiz" diye konuştu.

EN FAZLA İHRACAT İNGİLTERE VE ALMANYA'YA

Kayserili Panda Alüminyum da geçen yıl Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere 30 ülkeye yaptığı 21 milyon dolarlık ihracatla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in ilk bin firma listesine girmeyi başardı. Firma, külçe alüminyumu haddeleyerek ihracata yönelik üretim yapmak amacıyla 2008 yılında kuruldu. Alüminyum şirketi, başta ambalaj olmak üzere, dayanıklı tüketim malzemeleri, otomotiv, soğutma sistemleri gibi sektörler için ürün tedarik ediyor. Panda Alüminyum Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Şeherli, ihracatlarını ağırlıklı olarak AB ülkelerine gerçekleştirdiklerini, son yıllarda ABD, Hindistan, Ortadoğu ve Arap pazarına da yöneldiklerini söyledi. Kuruluş aşamasında ihracat odaklı üretim mantığıyla hareket ettiklerini belirten Şeherli, "Firmamız yassı alüminyum haddeciliği gerçekleştiriyor. Külçe alüminyumdan ince alüminyum malzemeye dönüştürme işlemi yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 70'ini ihraç ediyoruz. Geçen yıl yaklaşık 21 milyon dolarlık satışla TİM'in ilk bin ihracatçı firması listesinde yer aldık. Bu yıl, geçen yılki ihracat rakamımızı daha 10 aylık süreçte yakaladık. İhracatımızı AB başta olmak üzere 30 farklı ülkeye yapıyoruz. Geçen yıl en çok ürünü İngiltere, İtalya ve Almanya'ya gönderdik" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber