MEB yönetici atama yönetmeliğine iki dava
Bağımsız Eğitimciler Sendikası da Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
Sendika Genel Başkanı Gürkan Avcı ve beraberindekiler, Danıştay'a gelerek dava dilekçesini verdiler.
Avcı, çıkışta yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 13 Nisan 2007'de yürürlüğe giren söz konusu yönetmeliğinin, 40 bin civarındaki okulun müdür ve müdür yardımcılarının atanmasına ilişkin düzenlemeler getirdiğini söyledi.
Avcı, yönetmeliğin, yönetici atamalarında sınav ve değerlendirme şartlarını kaldırarak okul müdürlerinin atanmasında siyasi kadrolaşmaya zemin hazırladığını öne sürdü.
Öte yandan, Eğitim-İş Sendikası da Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.
MEB Yönetici Atama Yönetmeliği'ne dava
Eğitim-İş Sendikası, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
Sendikanın avukatları tarafından açılan davanın dilekçesinde, bakanlık kurumlarına atama işlemlerinde liyakat ve kariyer ilkelerinin göz ardı edildiği ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülen yönetmelik hükümlerinin ivedilikle uygulanmaya başlandığı savunuldu.
Eğitim kurumu yöneticiliklerine atama ve yer değiştirmelerde sınav şartı ve puan üstünlüğü kriterinin kaldırıldığı anlatılan dilekçede, yöneticilik görev süresinin de objektif hiç bir kriter konulmadan kısaltıldığı ifade edildi. Dilekçede, yönetmeliğin söz konusu hükümlerine göre yeterlilik açısından gerekli şartlara sahip olmayan çok sayıda kişinin yönetici olarak atanacağı savunuldu.
Yönetmeliğin sınav şartını kaldırdığına da işaret edilen dilekçede, müdür yardımcısı ve müdür başyardımcısı atamalarında eğitim kurumu müdürünün önerisi, ilçe milli eğitim müdürünün teklifi ve il milli eğitim müdürünün uygun görüşü ile vali tarafından atama yapılmasına imkan sağlandığı kaydedildi. Dilekçede, eğitim kurumu müdürlüğüne atamalarda da aynı sürecin geçerli olduğuna dikkat çekildi.
Dilekçede, iptali ve yürütmesinin durdurulması istenen yönetmelik hükümlerinin, hukukun genel ilkelerine ve Anayasa'ya aykırı olduğu savunuldu.
Yönetmeliğin, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarının hemen hemen tamamında vekaleten yürütülen yöneticiliklerin asaleten yürütülecek hale getirilmesine imkan tanıdığı öne sürülen dilekçede, yürütmesinin durdurulması talep edildi.