Rektörlerin döner sermayeden 40 milyar aldıklarına dair haberde yanlışlıklar vardır
Yorum yapılan konu: Rektörlerin döner sermayeden aldıkları pay sınırlandırılıyor
Yorum yapan: Ahmet Feridun Isik
Mail: [email protected]
"Rektörlerin döner sermayeden aldıkları pay sınırlandırılıyor" başlıklı haberde bir yanlışlık var.
Zaten mevcut Kanunda üniversite öğretim üyelerinin maaşlarının (esas maaştır, taban aylık vs dahil değildir) iki katından fazlası ödenemeyeceği vurgulamıştır.
Yani hiçkimse, rektörler dahil, kendini parçalasa da ikikatından fazla döner sermaye alamaz. Sanırım gazete ya da muhabir bilgiyi yanlış almış ya da yorumlamış.
Herkes kanunu bulup okuyabilir. Burada önemli olan döner sermaye almalarıdır. Çünkü döner sermaye fiili çalışma karşılığında verilir. Yani bizzat çalışarak kazanılan parada katkıları olması gerekir. Dolaylı katkı değil. Ancak, Üniversite yönetim kuruluna giren herkes yine kendilerinin aldıkları bir kararla döner sermaye almaktadırlar. Yanlış olan budur.
Rektörlerin döner sermayeden aldıkları pay sınırlandırılıyor
08.06.2004
Hükümet tarafından Meclis'e gönderilen ve YÖK Kanunu'nun 58. maddesini değiştiren
düzenlemeyle rektörlerin döner sermayeden aldıkları pay, maaşlarının iki katını
geçemeyecek.
Hükümet tarafından Meclis'e gönderilen ve YÖK Kanunu'nun 58. maddesini değiştiren düzenlemeyle, rektörlerin döner sermayeden aldıkları paya sınırlama getiriliyor. Tasarıya göre, rektör ve rektör yardımcıları, döner sermayeden aylık, ödenek ve tazminatları toplamının sadece iki katı pay alabilecek.
"Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Meclis'e sunuldu. Tasarıyla, rektör ve rektör yardımcılarının döner sermayeden alacakları paya, "bir ayda alacakları aylık, ödenek ve her türlü tazminat toplamının iki katını geçemez" şeklinde sınır getiriliyor. Yürürlükteki sistemde bünyesinde Tıp Fakültesi bulunan bazı üniversite rektörlerinin ayda 30, hatta 40 milyara kadar döner sermaya payı aldıkları belirtildi. Tasarıyla öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında döner sermayeye yaptıkları katkı dolayısıyla alacakları pay ise aldıkları aylık, tazminat ve ödeneğin 10 katını geçemeyecek. Bu düzenlemeye göre döner sermayedan en çok pay alan öğretim üyesi en fazla 15 milyar lira pay alabilecek.
Gürüz mağdurlarına yeni imkan
Tasarıyla YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz döneminde mağdur edilen yurtdışındaki
master ve doktora öğrencileri de üniversiteye geri dönebilecek. Gürüz döneminde
YÖK bursuyla master ve doktora için yurtdışına gönderilen öğrenciler, çeşitli
gerekçelerle Türkiye'ye geri çağrılırken aldıkları burslar da faiziyle birlikte
kendilerinden geri istenmişti. 33. maddede yapılan değişiklikle yurtdışına gönderilmesine
rağmen geri çağrılanlar mecburi hizmetlerini yerine getirmeleri şartıyla, kendilerine
çıkartılan borçların takibinden vazgeçilecek.
YÖK Kanunu'nun 46. maddesinde yapılacak değişiklikle ise üniversiteler elde ettikleri özel gelir ve ödenek tutarlarının yüzde 10'a kadar olan bölümünü, başarılı ve gelir düzeyi düşük öğrencilerin kitap, kırtasiye ve beslenmeleri için tahsis edecek. YÖK Kanunu'na eklenen geçici 25. madde ile de üniversitelerdeki yaz okullarına katılan öğrencilerden alınacak ücretin miktarı yıllık öğrenci katkı payının iki katını aşamayacak.
Yenişafak
2547 sayılı Kanunun 58'inci maddesinin üçüncü fıkrası
(Değişik:27/6/1989 - KHK - 375/16 md.) Her eğitim - öğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bölümü ile ilgili öğretim elemanlarının katkısıyla toplanan döner sermaye gelirlerinin en az yüzde otuzu o kuruluş veya birimin araç, gereç, araştırma ve diğer ihtiyaçlarına ayrılır, kalan kısmı ise üniversite yönetim kurulunun belirleyeceği oranlar çerçevesinde bağlı bulunduğu üniversitenin bilimsel araştırma projeleri ile döner sermayenin bağlı bulunduğu birimde görevli öğretim elemanları ve aynı birimde görevli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel arasında paylaştırılır. Öğretim üyeleri ile Üniversitelerarası Kurulca önerilerek Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde görevli öğretim elemanlarına döner sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamı bunların bir yılda alacakları aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme,ödenek ve (Değişik ibare: 26/6/2001-4689/2 md.) her türlü tazminat (makam ve temsil tazminatı hariç) toplamının iki katını, diğer öğretim elemanları için bir katını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel için ise (Değişik ibare:26/6/2001-4689/2 md.) % 80`ini geçemez. İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane ve acil serviste çalışan sağlık personeli için % 80 oranı, ayrıca % 50`sine kadar artırılabilir. Şu kadar ki,öğretim üyelerinin mesai saati dışında döner sermayeye yaptıkları katkılardan dolayı alacakları pay iki kat kıyaslamasında nazara alınmaz.