İki müfettiş, tartışmalı özelleştirmenin iptali istedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Nisan 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa OGG'nin özelleştirmeden 3 milyon 750 bin dolara aldığı Manisa Sümerbank'ın bir kısmını dört kat fiyata satması, bu özelleştirmenin tartışılmasına yol açmıştı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, satışın iptalini istedi. Başbakan Erdoğan talebi onayladı

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) 13 Haziran 2005'te Manisa Pamuklu Mensucat'ın özelleştirilmesine ilişkin kararının, yine Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) incelemesi sonucunda iptal edilmesi için düğmeye basıldı.

Manisa'da kurulan Ortak Girişim Grubu (OGG), 3 milyon 750 bin dolara fabrikayı devletten aldıktan dört buçuk ay sonra, fabrika arazisinin bir bölümünü 13 milyon 750 bin dolara satarak ödediği paranın 4 katını kazandı.

İptal sürecini başlatan şikâyetleri kaleme alan CHP Milletvekili Hasan Ören, Manisa Milletvekili olan TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı eleştirirken, fabrikayı alan OGG'de yer alan, Manisa Belediye Başkanı AKP'li Bülent Kar'ı istifaya davet etti.

Personele inceleme

Ören, fabrikanın değerinin çok altında satıldığı, bu işlemlerden birkaç kişinin çıkar sağladığını ve devletin zarara uğratıldığını 10 Kasım 2006'da resmi dilekçeyle Başbakanlığa bildirdi. Milliyet'in edindiği bilgiye göre Erdoğan'ın 12 Aralık 2006'da verdiği onayla, Başbakanlık Başmüfettişi Sinan Erol ve Maliye Bakanlığı Başhesap Uzmanı Mehmet Demiroğlu, fabrikanın özelleştirilmesi sürecindeki iş ve işlemleri inceleyerek geçen martta bir rapor hazırladı.

Erdoğan'ın da 5 Nisan'da onayladığı BTK raporunun sonuç bölümü şöyle:

"ÖYK'nın 2005/67 sayılı kararının iptal edilmesi yönünde yeni bir müzekkere hazırlanarak, davacının davasından feragat etmesi nedeniyle uygulanamayan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararında belirtilen hukuki gerekçelerle işbu rapordaki tespitler de dikkatele alınarak hisselerin doğrudan geri alınması yönünde hukuki işlemlerin derhal başlatılması, Manisa OGG ile idare arasındaki borç ve alacak mahsuplaşmasına ilişkin tespitin mahkeme yoluyla yaptırılması, bu iş ve işlemlerde sorumluluğu görülen idare personeli hakkında 4483 sayılı Yasa kapsamında ön inceleme yapılması ve ayrıca, Manisa Ortak Girişim Grubu A.Ş. hakkında bazı işlemlerden dolayı Gelir İdaresi Başkanlığı'nca vergi incelemesi yapılması..."

Geri alma süreci başladı

BTK'dan Ören'e gönderilen yanıtta, "Hisselerin doğrudan geri alınmasıyla ilgili hukuki sürecin derhal başlatılması yönünde başkanlığımızca Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na 6.4.2007 tarihli, 92/433 sayılı talimat yazısı gönderilmiş ve diğer hususlarla ilgili idari süreçler de başlamıştır" denildi.

Milliyet 'satışı' manşetten duyurmuştu

Milliyet konuyu 28 Aralık 2005'te "Bu nasıl alışveriş?" başlığıyla manşete taşımıştı. Sümerbank'ın 50 yıl önce 5 bin ortakla kurduğu Pamuklu Mensucat A.Ş.'nin özelleştirilmesi sırasında, Arınç'ın da aralarında olduğu bölge milletvekilleri, "Manisalıların hakkı Manisa'da kalsın" diyerek, fabrika ve arazilerinin 47 kişi ile altı ticaret ve esnaf odasından oluşan OGG'ye verilmesine destek oldu.

Fabrikayı 3 milyon 750 bin dolara satın alan OGG, dört buçuk ay sonra 90 bin metrekarelik arsanın 55 bin metrekaresini 13 milyon 750 bin dolara sattı. Böylece ÖİB'nin, metrekaresini 30 dolar olarak tespit ettiği arsa metrekaresi 250 dolardan satılmış oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber