Bonozedelere yapılacak ödemenin ayrıntıları belli oldu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Nisan 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bonozedelere fazladan 400 milyon YTL ödenecek

AK Parti Hükümeti'nin, İmar Bank'tan kaynaklanan 22 bin bonozedeye yapacağı ödemenin ayrıntıları belli oldu. Bakanlar Kurulu'nda imzaları tamamlanan yasa tasarısının yürürlüğe girmesinin ardından, bonozedelere, anapara dışında, faiz, mahkeme masrafları ve avukatlık ücreti de ödenecek. Böylece, devlet, bono ödemelerinin iki yıl gecikmesi nedeniyle yaklaşık 400 milyon YTL'lik ek maliyetle 1.6 milyar YTL'lik ödeme yapacak. Bonozedelere yapılacak ödemenin ayrıntıları şöyle:

8 MADDELİK TASARI HAZIR

İmar Bank'tan kaynaklanan bono ödemelerinin yapılabilmesi için hazırlanan 8 maddelik yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. İmzaları tamamlanan tasarının, Meclis'te jet hızıyla görüşülmesi planlanıyor. Yasa tasarısının yürürlüğe girmesinin ardından, ödemenin teknik ayrıntılarını düzenleyen bir kararname hazırlanacak.

BİR DEFADA ÖDENECEK

Kararnamenin ardından da BDDK, TMSF ve Hazine Müsteşarlığı uzmanlarından oluşan bir komisyon oluşturulacak. Komisyon, İmar Bank'tan alacağı bulunan yaklaşık 22 bin mudinin hesabını tek tek incelemeye alacak. Bu inceleme sırasında, şüpheli bono hesapları tespit edilecek ve bu hesaplara ödeme yapılmayacak. Hazine, tasarının hazırlanması sırasında, bonozedelere ne kadar ödeme yapılacağını da hesapladı. Buna göre, 22 bin mudiye toplam 1.6 milyar YTL'lik ödeme

yapılacak. Bu ödemenin içinde, faiz, mahkeme masrafları, avukatlık ücretleri de yer alacak. Ödemelerin, bir defada yapılması öngörülüyor.

2 YILLIK GECİKMENİN FATURASI

Bono ödemelerindeki gecikme, devlete yaklaşık 400 milyon YTL ek maliyet getirdi. İmar Bank'a el konulmasının ardından mudilere ödeme yapılması için hazırlanan yasada, bonozedelere de ödeme yapılmasına ilişkin hüküm bulunuyordu. Ancak, bu hüküm, yasanın Meclis görüşmeleri sırasında, milletvekillerinin verdiği önerge ile yasa metninden çıkarıldı. Eğer bu hüküm yasadan çıkarılmamış olsaydı, bonozedelere 2004 yılında faizleriyle birlikte 1.2 milyar YTL ödenecekti. Ödemelerin iki yıl gecikmesi, faiz yükünü artırdı ve bu bedele mahkeme masraflarının da eklenmesine neden oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber