11 üyenin 7'sini Sezer seçmişti
Cumhurbaşkanlığı seçiminin bugün yapılacak birinci tur oylamasının, 367 milletvekilinin katılımı sağlanmadan gerçekleşmesi halinde, CHP'nin ?iptal? istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak olması, dikkatleri Anayasa Mahkemesi'nin üzerinde topladı.
Olası başvuru durumunda Türkiye'nin kilitleneceği kritik karar, Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesi tarafından verilecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasına geçilmeden toplanarak başvuruyu karara bağlayacak olan Yüksek Mahkeme'nin 11 asıl üyesinden 7'si, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bu göreve seçilmişti.
Sezer cumhurbaşkanlığı görevine geldikten sonra, Anayasa Mahkemesi'nde boşalan 7 asıl üyeliğe Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Abdullah Necmi Özler, Serdar Özgüldür, Şevket Apalak, Serruh Kaleli ve Osman Alifeyyaz Paksüt'ü seçmişti.
Başkan Tülay Tuğcu ile üye Fulya Kantarcıoğlu'nun Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçimi Süleyman Demirel'in, Başkanvekili Haşim Kılıç ile üye Sacit Adalı'nın seçimi ise Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlıkları döneminde gerçekleşmişti.
Mahkeme'nin izleyeceği prosedür
Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasının ?iptali? talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak olası başvurunun, incelenerek karara bağlanması şu prosedüre göre gerçekleşecek:
Anayasa Mahkemesi, 1. tur oylamanın uzaması ve mesai saatinin bitmesine rağmen sonuçlanmaması ihtimalini dikkate alacak. (Başkan Tuğcu bu konudaki sorular için ?O benim ve raportörün sorunu. Her türlü olasılığı düşünüyoruz? diyerek ?fazla mesai? sinyali verdi.)
Birinci tur oylama 367'nin altında bir katılımla gerçekleşirse ve CHP, ?iptal? talebiyle Yüksek Mahkeme'ye giderse, başvuru derhal işleme konulacak ve Başkan Tuğcu'nun belirleyeceği bir raportör görevlendirilecek.
Raportör, mevcut kanunlar ve önceki kararları dikkate alarak, başvurunun kabulu veya reddi yönünde bir rapor hazırlayacak. (Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç ?Raportörlerin raporlarını hazırlamaları için 1 ay süreleri var. Ancak raportörden bu sürenin kısaltılması istenebilir? dedi.)
11 kişilik Heyet'e sunulacak raporun, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasının yapılacağı
2 Mayıs Çarşamba gününe kadar tamamlanarak Başkan Tuğcu'ya teslim edilmesi bekleniyor. Tuğcu'nun da, raporu üyelere dağıttıktan sonra aynı gün Heyet'i toplantıya çağırması ve karar oturumunun yapılması hedefleniyor.
Bütün bu olasılıklar gerçekleşirse, karar çarşamba günü saat 15.00'te başlayacak ikinci tur oylamadan önce açıklanmış olacak.