DTP'li 54 belediye başkanına soruşturma

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Nisan 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokratik Toplum Partisi (DTP)'ne bağlı 54 belediye başkanı hakkında soruşturma açıldı.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın zehirlendiği iddialarını bağımsız bir heyet tarafından araştırılması için hükümete yaptığı çağrı üzerine savcılık başkanlar hakkında 'örgüt propagandası' yaptığı iddiasıyla soruşturma açtı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'li 54 belediye başkanının Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenledikleri basın toplantısı hakkında geçtiğimiz hafta inceleme başlatmıştı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde DTP'li 54 belediye başkanının imzaladığı basın açıklamasını, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir okumuştu.

Baydemir konuşmasında teröristbaşı Öcalan'ın zehirlenmesiyle ilgili iddiaların araştırılması için bağımsız bir kurulu araştırma yapmasını istemişti.

54 belediye başkanının hükümete "bağımsız bir heyet gönderilmesi" yönündeki çağrının basında yer alması üzerine Adalet Bakanlığı harekete geçerek haber küpürlerini Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Başsavcılık da aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'ın da bulunduğu 54 DTP'li belediye başkanı hakkında "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla soruşturma açarak başkanları ifadeye çağırdı.

İmralı'da tutuklu bulunan terörist Öcalan'ın avukatlarının müvekkillerinin zehirlendiğine dair ortaya attığı iddialar üzerine 4 Mart günü DTP'li 54 belediye başkanı Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde hükümete cağrıda bulunmuştu.

Belediye başkanları adına ortak açıklamayı yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Cumhurbaşkanlığı seçimi, 301 tartışması, Hrant Dink'in öldürülmesi gibi olay ve olguların Türkiye'yi gerdiğini son olarak da Abdullah Öcalan'ın zehirlendiğine dair iddiaların gerilimi başka bir boyuta taşıdığına dikkat çekmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, açıklamasında PKK'dan "Kürt muhalefeti" diye söz etmişti.

DTP'li 54 belediye başkanının imzasını taşıyan açıklamada şöyle denilmişti: "Tek taraflı ateşkesin halen sürdüğü bir dönemde Öcalan'ın uzun vadeye yayılacak şekilde zehirlendiğine dair kamuoyuna yansıyan bilgiler, bölgede ve ülkemizde var olan gerilimi bambaşka bir boyuta taşımıştır. Kuşkusuz böyle bir teşebbüste bulunulmuşsa durum can güvenliği devletin sorumluluğu altında olan bir kişinin yaşam hakkı ihlalinin yanı sıra başka bir anlam daha ifade edecektir. Böylesi bir durum sonuçları itibariyle Türkiye'nin iç barışına, toplumun huzuruna yapılmış tehlikeli bir müdahale anlamı taşıyacaktır. İvedilikle Türk Tabipleri Birliği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı gibi bağımsız kurumlardan oluşan bir kurulun mevcut iddialar hakkında acilen bir araştırma yapıp sonuçlarını kamuoyuna açıklaması gerektiğini düşünüyorum. Birileri ülkemizi, toplumumuzu karanlığa sürüklemeye çalışmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber