8 köy kanalizasyon karışan suyu içiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Nisan 2007 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kars'ın Digor ilçesine bağlı ve art arda sıralı 8 köyü, ilçe merkezinden de geçen Digor Çayı'nı içme suyu olarak kullanıyor.

Yıllardır yaşadıkları sorunun çözülmesini isteyen vatandaşlar, birçok köy ile ilçenin başta kanalizasyon olmak üzere birçok pisliğinin karıştığı sudan dolayı birkaç kişinin de öldüğünü ifade etti.

Digor'un yüksek kesimlerinde bulunan Dumanlı Yaylası mevkiinden doğan ve ilçe merkezi ile birçok köyden geçen Digor çayı, suyu olmayan köylerin temel ihtiyaç kaynağı durumunda.

Kaynağından çıktıktan sonra birkaç köyden geçen çay daha sonra ilçe merkezine uğruyor. Digor'dan ise başta kanalizasyon atıkları olmak üzere birçok pisliği alarak yoluna devam eden dere, art arda dizili ve su sıkıntısı yaşayan 8 köyün içinden geçiyor.

Hisarönü, Dolaylı, Bacalı, Yeniköy, Düzgeçit, Çatak, Karabağ ve Kilittaşı köylerinden geçen kirlenmiş suyu buradaki vatandaşlar tüm işlerinde kullanıyor.

Temizlikten içmeye kadar her alanda kullanılan su yüzünden yöre halkı hastalıkların pençesinden bir türlü kurulamıyor.

Dolaylı köyünden Mehmet Yula (30) bu köylerde yaşayan insanların yaklaşık yüzde 80'inin özellikle böbrek hastası olduğunu ifade ederek, bu su sebebiyle ölenlerin de olduğunu söyledi.

Köylülerin 1934 yılından beri bu şekilde sıkıntı yaşadıklarını aktaran Yula, "Artık bu soruna bir çare bulunması gerekiyor. Parası olan köylüler Digor'a gelerek buradan su satın alıyorlar. Bidonu 1 buçuk YTL'ye satılan suları, parası olanlar alıyor, olmayanlar ise bu pis suyu içmek zorunda kalıyor." diye konuştu.

Bekir Adikti isimli bir vatandaş ise bu sulardan dolayı hasta olanların tek sebebinin siyasiler olduğunu savundu.

Siyasilerin buraya gelip 'namus sözü' verip gittiklerini ve sonra buraları unuttuklarını savunan Adikti, "Onlar için her şey seçilinceye kadar. Burada insanlar çok mağdur durumda. İmkanı olanlar başka yerden su ihtiyacını karşılıyor ama parası olmayanlar hasta olmaya zorlanıyor. Biz köyümüze okul, yol istemiyoruz. Bize su versinler. Su olmayınca okulun, yolun ne önemi var. Buraya tayini çıkanlar bir yolunu bulup hemen gidiyorlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber