Maliyeci müşteri kılığında fiş almayanları takip edecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2007 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan tebliğle, maliye ekiplerine alışveriş karşılığında belge almayan tüketicileri de denetleme yetkisi verilirken, bu kapsamda yapılacak denetimlerde tüketiciye fiş alıp almadığı sorulacak.

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Dairesi Grup Müdür Vekili Çağlan Gencer, satıcıları denetleme yetkisine sahip olan memurlara, ''tüketicinin satın aldığı mallar ya da hizmetler için belge alıp almadığına ilişkin tespit yapma'' konusunda da yetki verildiğini hatırlattı.

Gencer, maliye ekiplerinin önümüzdeki günlerde mağazalara müşteri kılığında gireceğini ya da mağaza çıkışında tüketiciye alışveriş karşılığında belge alıp almadığını soracağını belirtti.

Fiş ya da fatura almayan tüketiciye ekipler tarafından ''ceza ihbarnamesi'' niteliğinde tespit tutanağı verileceğini ifade eden Gencer, ''Belgesini almayan tüketici, 30 gün içinde tespitin yapıldığı bölgedeki vergi dairesine giderek 27 YTL 80 YKr tutarında ceza ödeyecek'' derken, vatandaşları fiş almaları konusunda uyardı.

''ÖNCE BİLGİLENDİRMEK İSTEDİK''

İzmir Vergi Dairesi Denetim Grup Müdürlüğü Denetim Koordinasyon Müdürlüğü kapsamında çalışan 150 kişilik ekibin, bugüne kadar satıcı ve vatandaşı bilgilendirmek için broşür dağıttığını hatırlatan Gencer, bundan sonra cezai uygulamalarla caydırıcılık yaratmaya çalışacaklarını belirtti.

Gencer, ''ALO Maliye'' olarak da adlandırılan ekibin İzmir'in her ilçesinde yedi gün, 24 saat satıcı ve tüketiciyi denetleyeceğini, çalışmalarını aralıksız sürdüreceğini söyledi.

Alışverişlerde belge almanın bir vatandaşlık görevi olduğunu ifade eden Gencer, ''Bugüne kadar vatandaşlarımıza, ödediğimiz verginin kamu hazinesine aktarılması için fiş, fatura gibi belgeler alması gerektiği hakkında bilgi verdik. Kamu hizmetlerinin daha sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlamak temel amacımız'' diye konuştu.

Çağlan Gencer, tüketicilerin ayıplı mal konusunda hakkını koruması için de alışveriş karşılığında aldığı belgeye ihtiyacı olduğunu, alışveriş belgesinin tüketici hakları bakımından da önem taşıdığını kaydetti.

Gencer, belge vermeyen satıcılara da her alışverişin yüzde 10'u tutarında, 139 YTL'den az olmamak kaydıyla ceza kesildiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber