FLAŞ... İptal kararı çıktı. Şimdi ne olacak?
Anayasa Mahkemesi, ilk turla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verebilir mi?
Gerekli görmesi halinde, "yürütmeyi durdurma" kararı vermesi mümkün. Çarşamba öğlene kadar böyle bir karar alınması halinde, Meclis 2. tur seçimi yapamayacak. Bu da takvimin yetişmemesi yüzünden, anayasanın öngördüğü süre içinde cumhurbaşkanının seçilememesi sonucuna yol açacak.
İlk tur, "Yoklama yapılması ve 367 aranması gerekirdi" diye iptal edilirse ne olacak?
Cumhurbaşkanlığı seçimi için "Toplantı yeter sayısının" 184 değil 367 olduğu yargı kararıyla tescil edilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi yargı kararıyla iptal edilmiş olacak. Anayasa'nın 102. maddesinde "Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal TBMM seçimleri yenilenir" hükmü uyarınca derhal seçime gidilecek. Meclis, YSK'ya danışarak, en erken tarihte seçim kararı alacak.
Olası iptal kararının ardından yeni Meclis Cumhurbaşkanı'nı nasıl seçecek? 367 aranacak mı?
Yeni seçim de Anayasa Mahkemesi'nin yoklama yapılması ve 367 milletvekilinin katılımını araması koşuluna uygun yapılacak. Hiçbir parti yeni Meclis'te de tek başına 367'yi geçemezse yeni Cumhurbaşkanı ancak "uzlaşma" ile seçilebilecek.
Anayasa Mahkemesi usulden "ret" kararı verirse ne olacak?
Anayasa Mahkemesi, ilk tur oylamayı CHP'nin iddia ettiği gibi "eylemli içtüzük" değişikliği olarak görmezse, "Meclis kararlarını inceleme yetkim yok" diye 367 tartışmasına hiç girmeden başvuruyu, usul yönünden reddedebilecek. Bu durumda, Meclis turlara devam edecek. 367 tartışması sürse de Gül üçüncü turda cumhurbaşkanı seçilebilecek.
Anayasa Mahkemesi esastan "ret" derse ne olacak?
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 96. maddesine göre "Toplantı yeter" sayısının Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçiminde 184 olduğu sonucuna varırsa, CHP'nin başvurusunu esastan reddedebilecek. Bu durumda, artık cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 367 kişinin katılımı aranmadan turlar yapılabilecek. Bunun sonucunda Gül, üçüncü turda cumhurbaşkanı seçilebilecek.