Aynalıdan sonra kokulu kredi kartı da geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonu, kol saati, bilezik, anahtarlık gibi aksesuarları kredi kartına dönüştüren Türk yazılımcılar, şimdi de parfümlü kredi kartlarını piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Bunun için özel bir tasarımla kredi kartlarının kokması sağlandı. Cardist Fuarı'nda tanıtımı yapılacak parfümlü kartların özellikle bayanların büyük ilgisini çekmesi bekleniyor. Yerli yazılımcıların tasarımları bunlarla da sınırlı değil. Teknoparklar bünyesinde faaliyet gösteren yaklaşık 50 şirket, kart teknolojileri üzerine birbirinden ilginç yazılımlar hazırlıyor. Dünyada ise söz konusu alanda bin 500 firma faaliyet gösteriyor. Ancak yazılım pazarının lideri Fransa dahi Türk bilişimcilerin tasarımlarını kullanıyor.

Özellikle bankacılık ve finans sektörünün uygulamaya koyduğu bonus, 'şimdi al iki ay sonra öde' kampanyası, taraftar kartları, dokunmatik ve aynalı kartlar bunlardan bazıları. Yine 'çipli kart' uygulamasına İngiltere ve Fransa'dan sonra geçen 3. ülke konumundaki Türkiye'nin dünyanın dikkatlerini üzerine çektiğini belirten Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türk kartlarının cazibesinin her geçen gün arttığını kaydediyor. MasterCard ve Visa yetkilileri de kart teknolojileri alanında Avrupa'da örnek gösterilen Türkiye'nin artık bu işi sahiplenmesi gerektiğini düşünüyor. Tarak şeklinde, ısırılmış çikolata parçası, tahta dokulu, ışıklı kartlar gibi dizaynlar sayesinde kart taleplerinde patlama yaşanıyor. İlginin her geçen gün bu yöne kaydığı Türkiye, kart teknolojileri yazılımı, uygulaması ve müşteriye sunulan avantajlar ile dünya lideri olmaya aday. Başta kredi kartı kullanımında ve ödemelerde gösterilen sadakat, yatırımı da beraberinde getiriyor. Kartın içerdiği güvenlik yazılımları ve birbirinden ilginç tasarımlar Visa, MasterCard ve yabancı bankaların üst düzey yöneticilerini buraya çekiyor. Yatırımcıların birçoğu çalışmaları yerinde inceleyerek ilk uygulamaları Türkiye'de yapmaya karar veriyor. Geçtiğimiz yıl MasterCard'ın ödeme sistemlerinde dünya çapında beğeni kazanan yeni ürünü 'Bonus Trink'i Avrupa'da ilk kez Türkiye'de tanıtması örnek uygulamalardan sadece biri. Arabanın, evin kapısını açan akıllı çiplerin hayatın vazgeçilmezleri arasına girdiğini belirten Visa Türkiye yetkilileri, standart kart tasarımlarının artık değiştiğine dikkat çekiyor. Özellikle değişimde yeni bir sürece girildiğini belirterek, 30-40 yıldır bilinen büyüklükte ve dizaynda hazırlanan kartlara değişik gözle bakıldığını söylüyor. 32 milyon 433 bin kredi kartı ile Avrupa'da üçüncü, 53 milyon 464 bin banka kartı ile ikinci sırada bulunan Türkiye, kart yazılım pazarındaki iddiasını sürdürüyor. Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nin pastadan pay kapmaya çalıştığı şu günlerde açık ara önde giden yerli yazılımcılar, Çin'e bu işi kaptırmayan Avrupa'dan sonraki ikinci durumda.

Sektörün bilgi ve deneyimlerine güvenerek İstanbul'da ilk kez söz konusu alanda fuar organize eden NTSR Fuarcılık üst düzey yetkilisi Serkan Tığlıoğlu, başarı öykülerinin artmasıyla Paris'in elinde bulunan liderlik koltuğuna İstanbul'un oturduğunu ifade ediyor. Tığlıoğlu, yakında büyük miktarda yazılım ihracatına başlanacağı bilgisini veriyor. Ayrıca, hükümetin e-devlet projesi kapsamında çalışmalarını başlattığı sağlık ve sosyal güvenlik işlemlerinin tek kart üzerinde toplanması Türkiye'ye rakipleri karşısında bir basamak atlatacak. "Bu projeyle yazılımın cenneti oluruz" diyen Serkan Tığlıoğlu, yeni projelerin yolda olduğunu söylüyor.

Ödemeler kol saati ile yapılacak

Yaklaşık 20 yıldır Paris'te düzenlenen Kart Teknolojileri Fuarı bu yıl ilk kez İstanbul'da yapılacak. 3-5 Mayıs tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Fuar Merkezi'nde uzman konukların katılacağı organizasyonda yeni teknolojiler görücüye çıkacak. Özellikle MasterCard PayPass ile cep telefonlarının kredi kartı olarak kullanılabilinmesine yönelik geliştirilen sistemin dikkat çekmesi bekleniyor. MasterCard PayPass kartları cep telefonlarına entegre edilebilmesinin yanı sıra anahtarlık, bileklik, kol saati gibi farklı aksesuarlarla da birleştiriliyor. Kart teknolojisi ilk kez 1968'de işadamlarının kulüp kartı ile pazara giriş yaptı. 1980'de bankaların kredi kartına geçişiyle birlikte Visa, Türkiye'de ofis açtı. Hızlı gelişme 1990'da Bankalararası Kart Merkezi'nin kurulmasını sağladı. Ardından Europay, MasterCard birer ofis kurdu. 1997'de ilk kart, 2000'de çipli kartlar ve sonrasında da çip-şifre uygulamasına geçildi. Bu yıla ise temassız ve aynalı kartların damgasını vurması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber