Tarihi kararın perde arkası

Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TARİHİ KARARIN PERDE ARKASI

-Başbakan Erdoğan, erken seçim, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasına ilişkin kararını, Türk-AB Karma İstişare Komitesi üyelerinin ANAVATAN ve DYP ile yaptığı görüşmenin sonrasında aldı.

-Türk-AB Karma İstişare Komitesi'ne başkanlık eden TOBB Başkanı Hicarcıklıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardında tarihi gecede erken seçim kararının alınmasında AKP, ANAVATAN ve DYP arasında arabulucu rolü oynadı.

- TOBB Başkanı Hicarcıklıoğlu başkanlığındaki Komite üyeleri önce Başbakan Erdoğan ile görüştü. Bu görüşmenin ardından heyet, Başbakan Erdoğan'ın erken seçim, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, 5 artı 5 formülü ile genel seçim periyodunun 4 yıla çekilmesi önerisini önce DYP lideri Ağar'a ardından da ANAVATAN lideri Mumcu'ya götürdü. Her iki liderden olumlu yanıt alan heyet, bu görüşleri Başbakan Erdoğan'a aktardı. DYP ile ANAVATAN'ın desteğini alan Erdoğan, partisinin MYK toplantısı sonrasında reform niteliğindeki söz konusu paketi kamuoyuna açıkladı.

- Bu paket Başbakan Erdoğan'ın ANAVATAN lideri Mumcu ve DYP Lideri Ağar ile yaptığı görüşmede de gündeme gelmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin MKY toplantısında alınan karar öncesinde DYP ile ANAVATAN'ın nabzını , Türk-AB Karma İstişare Komitesi üyelerinin arabuluculuğu ile tuttu. Erdoğan, önce kendisini sonra da DYP lideri Mehmet Ağar ile ANAVATAN lideri Erkan Mumcu'yu ziyaret eden heyetten aldığı olumlu sinyal üzerine, erken seçim, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, 5 artı 5 formülü ve genel seçimlerin 4 yıla çekilmesi kararını açıkladı. Erdoğan, bu pakete aldığı destekle birlikte, 1. tur oylamaya katılmayan ANAVATAN ve DYP'nin öne sürdükleri argümanları ortadan kaldırarak her iki partiyi köşeye sıkıştırmış oldu.

Bu arada Erdoğan'ın reform niteliğindeki bu pakette açıklanmayan bir madde daha yer aldı. Açıklanmayan madde ise YÖK konusunda yapılması planlanan değişiklik oldu.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi'nin kararını açıklamasının ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ve Hak-İş temsilcilerinden oluşan Türk-AB Karma İstişare Komitesi üyeleri ilk önce Başbakanlık Merkez Bina'da Başbakan Erdoğan'ı ziyaret ettiler. Türk-AB Karma Komitesi'nin AKP MYK toplantısı öncesinde gerçekleştirdikleri bu ziyaret, Erdoğan ile cumhurbaşkanlığı seçiminde kilit parti noktasına gelen ANAVATAN ile DYP arasında diyaloğa dönüştü. Diyaloğun mimarlığını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.

Başbakan Erdoğan'ı ziyaretinden sonra heyet önce DYP lideri Mehmet Ağar ile görüştü, bu görüşmeyi ANAVATAN lideri Erkan Mumcu ile yapılan görüşme izledi. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, 5 artı 5 formülü ile seçimlerin erkene alınması konusunda her iki lider de tam destek verdi. Türk-AB Karma İstişare Komitesi üyelerinden oluşan heyet bu desteği Başbakan Erdoğan'a bildirdi. Erdoğan bunun üzerine muhalefetin de desteğini alarak reform niteliğindeki bu paketi uygulama noktasında düğmeye bastı ve partisinin MYK toplantısı sonrasında kamuoyuna açıkladı.

Ancak bu paketin içinde kamuoyuna açıklanmayan bir başka madde daha yer aldı. Bu maddeye ilişkin öneri ANAVATAN lideri Erkan Mumcu'dan geldi. Erkan Mumcu, reform niteliğindeki bu pakette YÖK'ün değiştirilmesini de ön koşul olarak değilse bile daha çok demokrasi gerekçesiyle pakete alınmasını istedi. Ancak Erdoğan bu maddeye ilişkin herhangi bir yorum yapmadı.

CHP DEVRE DIŞI

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun mimarlığını yaptığı ve AKP, DYP ile ANAVATAN arasında gerçekleşen bu trafikle CHP'nin devre dışı bırakıldığı öne sürüldü. CHP dışındaki muhalefetin desteğini alan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından ileri bir adım atarak partisinin aldığı kararı kamuoyuna açıkladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyetin aynı konuları CHP'ye iletip iletmedikleri ise öğrenilemedi.

ERDOĞAN ÖNE GEÇTİ

Başbakan Erdoğan, MYK toplantısından sonra açıkladığı kararla, desteğini aldığı ANAVATAN ile DYP'yi de köşeye sıkıştırdı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği birinci tur olmaya katılmayan ANAVATAN ve DYP'nin ileri sürdüğü, erken seçim, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi argümanları ortadan kalkmış oldu. Erdoğan, her iki partinin öne sürdüğü argümanların iki adım daha önüne geçerek, seçimlerin 4 yılda bir yapılması ve 5 artı 5 formülünü de gerçekleştireceğini açıkladı. Erdoğan'ın bu açıklamasından sonra, Cumhurbaşkanlığı seçim turlarının TBMM Danışma Kurulu'nun belirlediği çerçevede devam etmesi halinde ANAVATAN ve DYP'nin eski tutumunu hangi gerekçeyle sürdüreceği sorusu gündeme geldi.

PAKET ERDOĞAN MUMCU GÖRÜŞMESİNDE DE GÜNDEME GELDİ

Bu arada, Başbakan Erdoğan, seçimlerin 4 yılda bir yapılmasına ilişkin ilk görüşünü 17 Nisan Salı günü ANAVATAN lideri Mumcu'yu partisinin genel merkezinde yaptığı ziyarette seslendirdi. Erdoğan, Mumcu'nun cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini önerisi üzerine söz konusu ziyarette, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, cumhurbaşkanın da halk tarafından seçilmesi, 5 artı 5 formülünün getirilmesi, ayrıca seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını da gündeme alabileceklerini ilk kez seslendirdi. Bunun üzerine Mumcu, konuşmada reform paketine dönüşen bu öneriler zincirinde YÖK'ü de gündeme getirdi. Ancak bu öneriye ilişkin Erdoğan ve beraberindeki heyet herhangi bir yorum yapmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber