Anayasa Mahkemesi, Baykal ve Erdoğan'a 'sorumsuz' dedi
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçiminin birinci turuna ilişkin karar sürecindeki açıklamalar konusunda, "Bu türlü hukuka aykırı açıklama ve yayınların Anayasa'nın 138. maddesinin açık hükmüne ters düştüğü ve Türk Ceza Kanunu anlamında ise suç sayılacağı izahtan varestedir" denildi.
Yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kendisine yapılan başvurularda her türlü siyasi düşüncenin ve çekişmenin dışında kalarak Anayasa'da ve diğer yasalarda belirtildiği şekilde, hukukun üstünlüğüne dayalı tam bir bağımsızlık ve tarafsızlık içinde vicdani kanaatine göre karar verdiği kaydedildi.
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yazılı ve görsel basında mahkemeye yönelik yer alan söylemler konusunda açıklama yapılmasının zorunlu görüldüğü vurgulanan açıklamada, şöyle devam edildi:
MAHKEME GÜNLER SONRA BAYKAL'I ELEŞTİRDİ
"Bu bağlamda 'Anayasa Mahkemesinin 367 milletvekili bulunmadan cumhurbaşkanı seçilebileceği yönünde karar verilmesi durumunda Türkiye'nin tehlikeli bir çatışma ortamına sürükleneceği' şeklindeki tahrik edici açıklamalar ile çeşitli kişi ve kurumların, mahkememizin verdiği kararları tartışmalı hale getirecek yayın ve ifadeleri kabul edilemez sorumsuz davranışlardır.
Anayasa Mahkememizin cumhurbaşkanı seçimine yönelik bir davanın önüne gelmesini arzu etmemesinin nedeni, üyelerimizin bu konuda karar vermekten kaçınmaları değil, böyle bir sorunun meclis içinde çözümlenmesinin demokratik parlamenter sürece daha uygun olduğu yolundaki düşüncesinden kaynaklanmaktadır.
Her vesile ile ifade edildiği gibi anayasal örgütlenmenin temeli olan erkler ayrılığı konusuna mahkememiz önem vermekte ve yargı görevini Anayasa ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yerine getirmeye özen göstermektedir.
HANGİ CUMHURBAŞKANIN KİMİ SEÇTİĞİ HABERLERİ CİDDİYETSİZLİKTİR
Üyelerimiz devlet ciddiyeti anlayışı içinde bütün cumhurbaşkanlarına gerekli saygıyı duymakla birlikte kendilerini seçen cumhurbaşkanına bir diyet borcu olduğunu düşünmemektedir. Bu bakımdan hangi cumhurbaşkanının kimi seçtiği gibi bir tespitle değerlendirmeye tabi tutulmaları saygıdan uzak, ciddiyetsiz bir tutum olarak nitelendirilmiştir.
Mahkemelerin bağımsızlığını düzenleyen Anayasa'nın 138. maddesindeki 'Hakimler görevlerinde bağımsızdırlar. Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz' şeklindeki açık hükme rağmen yüklendikleri görev ve sorumluluk bilinciyle bağdaşmayan ve alışılmamış davranışlarının kabul edilmez etkisi ve olumsuzluğunun değerlendirilmesi kamuoyunun takdirine bırakılmaktadır.
BAYKAL'IN AÇIKLAMALARI SUÇTUR
Ancak bu türlü hukuka aykırı açıklama ve yayınların anayasanın 138. maddesinin açık hükmüne ters düştüğü ve Türk Ceza Kanunu anlamında ise suç sayılacağı izahtan varestedir.
'KURŞUN SIKILDI' AÇIKLAMASI DA SORUMSUZLUK ÖRNEĞİDİR
Mahkeme kararını verdikten sonra yapılan 'Hukukun katledildiği', 'Demokrasiye kurşun sıkıldığı' gibi açıklamalar amacını aşan ve kurumu hedef gösteren aynı sorumsuz davranışlar kapsamında değerlendirilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi geçmişte olduğu gibi bundan sonra da tam bağımsızlık ve tarafsızlık içinde Türk milleti adına karar veren ve yüksek yargı organına yakışır şekilde vicdani kanaatine göre davranacak, Anayasa ve hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir."