AKP'nin kafası karışık

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu 367 milletvekilinin katılmadığı gerekçesiyle iptal etmesinin ardından şimdi de "vekâlet" tartışması başladı. AKP'den konuya ilişkin farklı görüşlerin seslendirilmesi de dikkati çekti.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, "Cumhurbaşkanının görevi 16 Mayıs'ta sona eriyor. Yerine Meclis Başkanı vekâlet eder" dedi. Özden, görüşünü "ölüm, çekilme ya da başka bir sebeple cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde yerine TBMM Başkanı vekâlet eder" hükmünü içeren Anayasa'nın 106. maddesine dayandırdı.

'Keşke seçebilsek' ironisi

TBMM Başkanı Bülent Arınç da, dün bu görüşe destek vererek, cumhurbaşkanlığına vekâlet etmesi gerektiğine işaret etti. Arınç "Anayasa 'cumhurbaşkanı 7 yıl için seçilir' diyor. Çok değerli cumhurbaşkanımızın görev süresi 16 Mayıs 2007'de bitiyor. Keşke ikinci defa seçebilsek, ama bitiyor" dedi. Arınç, basın mensuplarının Anayasa'daki farklı ifadeleri anımsatması üzerine de, "Hepsini birlikte okuyun. Çok değerli hukukçularla görüşün. Benim bildiğim, alfabenin A'sı, görev süresi 16 Mayıs'ta ne yazık ki bitiyor" diye konuştu.

'Çocuk bile anlar'

Israrlı sorulara "İsterseniz siz vekâlet edin" yanıtını veren Arınç "Bu süreçte TBMM Başkanı'nın aynı zamanda cumhurbaşkanlığına vekâlet etmesi doğru mu" sorusunu da, "Doğruyu eğriyi bilmem. Anayasa böyle diyor. Gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne de sorarız. Bir şekilde sorulacaktır" diye yanıtladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da, vekâlet konusunda Arınç'ı destekleyerek, "Anayasa açık. İlkokul çocukları bile okusa anlar" dedi.

'Sezer'le devam' diyenler

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AKP'li Köksal Toptan, Anayasa'nın 102. maddesinin yorumundan Sezer'in devam etmesi gerektiği sonucunun çıktığını dile getirirken, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, NTV'de şu yorumu yaptı:

"102. madde, yenisi seçilene kadar mevcut cumhurbaşkanının görevine devam edeceğini öngörür. 106. madde ise vekâlet durumunu düzenleniyor. Vekâlette iki ana unsur var. Sayın Cumhurbaşkanı, geçici nedenlerle görevi başında görev yapamazsa Meclis Başkanı vekâlet eder. Ayrıca ölürse, istifa ederse, hasta olursa Meclis Başkanı vekâlet eder. Ancak buradaki vekâlette, var olan cumhurbaşkanının bir daha görevindeki varlığını fiilen sürdürmesinin mümkün olmadığı durumlardır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber