Halkın istifasını istediği valiye bakandan teşekkür

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 06:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Mayıs'ta önlemleri abartıp kenti hapishaneye çeviren Vali Güler'e bakandan destek geldi. İçişleri Bakanı Aksu, "Provokasyon vardı, önlem alınması gerekiyordu. Halkın sıkıntısına da üzüldüm" dedi..

Vali tepkileri haklı buldu İstanbul'da 1 Mayıs diye abartılan polisiye önlemlerle halka çile çektiren Vali Muammer Güler'i vatandaşlar istifaya çağırırken, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise sahip çıktı. Önceki gün kentin göbeğinde toplu taşıma araçlarının durdurulması sonucu işlerine, okullarına saatlerce yürüyenlerin, evlerinde hapis hayatı yaşayanların, müşteri bekleyen esnafın aksine İçişleri Bakanı Aksu "Güler ve Cerrah görevlerini yaptı. Görevden alınmaları söz konusu değil" diyerek teşekkür etti. 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle abarttığı önlemlerle İstanbul'u hapishaneye çeviren ve halkı perişan eden Güler tepkilere karşı "Bu devletin görevidir. Önlem almasaydık çok daha fazlası gelirdi" diyerek yetkilerini kullandıklarını söyledi. Vali Güler'e karşı çığ gibi büyüyen istifa çağrıları üzerine görüşü sorulan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise 1 Mayıs'ta İstanbul'da meydana gelen olaylarla ilgili Taksim'e çıkmak isteyenlerin çoğunun "örgüt üyesi" olduğunu savundu. Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın görevlerini yaptığını, görevden alınmalarının söz konusu olmadığını söyledi.

"ÇOĞU ÖRGÜT ÜYESİ"

Bakan Aksu, AKP Grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken 59 ilde 75 etkinlik olduğunu belirtti, "Hiçbirinde böyle olaylar olmadı. İstanbul'da alınan önlemler vatandaşların güvenliği için alındı. Önlemler alınmalıydı çünkü provokasyonlar vardı. Gelenlerin bir çoğu örgüt üyesiydi. Emniyet Müdürü ve Vali görevlerini yapmışlardır. Görevden almamız söz konusu değildir" diye konuştu.

ÇELENK KOYMA İZNİ

DİSK öncülüğündeki bazı sivil toplum örgütlerinin İstanbul Taksim Meydanı'nda etkinlik düzenleme taleplerinin bu meydanın toplantı ve gösteri yürüyüşü alanı olmaması nedeniyle uygun görülmediğini, kendilerine İstanbul'daki yasal toplantı ve gösteri yürüyüş alanlarının bir kez daha bildirildiğini anlatan Bakan Aksu, şöyle devam etti: "Ancak belli sayıdaki bir topluluğun geçmişteki her 1 Mayıs'ta olduğu gibi Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyma ve basın açıklaması dahil bir dizi etkinlik düzenlenebileceği ve bu konuda geçmişe göre daha toleranslı davranılacağı hususu İstanbul Valiliğince günler öncesinden kamuoyuna ve ilgilileri söylenmişti.

YASADIŞI ÖRGÜTLER

Tüm bu iyi niyetli yaklaşımlara ve Taksim Meydanı'nın toplantı ve gösteri yürüyüş alanı olmadığı ve Taksim Meydanı'nda yapılacak kitlesel etkinlikler sırasında bazı yasadışı terör örgütlerinin provokatif amaçlı eylem yapabileceği, kamu düzeninin bozulacağı, halkın can ve mal güvenliğinin tehlikeye atılacağı gerçeği, Taksim Meydanı'nda kitlesel eylem yapmak isteyen sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle paylaşılmasına rağmen, kitlesel gösteride ısrar edilmesini iyi niyet ve kanuni sınırlar içerisinde değerlendirilmesi mümkün değildir.'' Bakan Aksu, Taksim Meydanı'na gelmek isteyen ve polise mukavemet gösteren 799 kişinin gözaltına alındığını, bunlarla birlikte 1'i Glock marka 2 adet ruhsatsız tabanca ve 65 molotofkokteyli, polise sıkmak üzere göz yaşartıcı gazlar, gazdan korunmak için hazırlanmış maskeler ile çok sayıda kalın sopa, sapanlar ve çelik bilyeler, örgütsel içerikli döviz afiş ve flamaların ele geçirildiğine işaret etti.

HALKIN DURUMU

Aksu, olaylar ve gözaltına alınan kişilerle ilgili adli sürecin devam ettiğini, bu süreç içerisinde halkın can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik olarak alınan tedbirlerin uygulanması sırasında İstanbul halkının yaşadığı sıkıntılar ve mağduriyetten ise üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber