Tuğcu 367 başvurusunu reddecekti
CHP'nin 367 şartı başvurusunun ele alındığı Anayasa Mahkemesi'ndeki oturumda, önce 4 üyenin görevsizlik nedeniyle başvurunun iade edilmesini istediği ortaya çıktı.
CHP'nin TBMM Genel Kurulu'nda 367 milletvekili bulunmadan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine geçilemeyeceği yönündeki başvurusunun ele alındığı Anayasa Mahkemesi'ndeki oturumda önce 4 üyenin görevsizlik nedeniyle başvurunun iade edilmesini istediği ortaya çıktı.
Usul üzerinde yapılan oylamada aralarında Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ile Başkanvekili Haşim Kılıç, üyeler Fulya Kantarcıoğlu ve Sacit Adalı'nın "görevsizlik" kararı verilmesi yönünde oy kullandıkları ortaya çıktı.
Görevsizlik talebi 4'e karşı 7 oyla reddedilince esasa ilişkin görüşmelere geçildi.
Esas üzerinde yapılan müzakerelerin sonunda iptal kararı 9'a karşı iki oyla alınmıştı.
Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimlerine geçilebilmesi için TBMM Genelkurul salonunda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 milletvekilinin bulunması yönündeki önerisi CHP tarafından Anayasa Mahkemesine taşınmıştı.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasının yapıldığı 27 Nisan Cuma günü, oylamanın hemen ardından CHP'nin yüksek mahkemeye yaptığı itiraz 1 Mayıs Salı günü görüşülerek, karara bağlanmıştı.
Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın karşı oylarına rağmen 2'ye
karşı 9 oyla seçimlerin ilk turunun iptaline karar vermişti.
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin iptal başvurusunu ele aldığı 1 Mayıs tarihli oturumunda başvuruyu önce usul açısından ele aldı.
Burada Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun da aralarında bulunduğu 4 üyenin "İptal isteminin görevsizlik nedeniyle reddi gerektiği"ni istediği ortaya çıktı.
İlk inceleme kararında, "Tülay Tuğcu, Haşim Kılıç, Sacit Adalı ile Fulya Kantarcıoğlu'nun, 'İptal isteminin görevsizlik nedeniyle reddi' gerektiği" yolundaki karşıoyları ve oy çokluğu ile 1.5.2007 gününde karar verildi" denildi.
Dört üyenin Anayasa Mahkemesi'nin görevlerinin düzenlendiği Anayasa'nın 148. Maddesinde, Meclis kararı yer almadığı için, ilk tur oylamayı meclis kararı şeklinde görerek, "İptal isteminin görevsizlik nedeniyle reddi gerektiği"ni istediği belirlendi. Ancak diğer 7 üyenin bu görüşe yanaşmayıp, esasa geçilmesi yönünde oy kullanması üzerine esasa ilişkin görüşmelere devam edildiği ortaya çıktı.
Esasa ilişkin görüşmeler de ise Tülay Tuğcu ve Fulya Kantarcıoğlu'nun karar değiştirerek, oylamanın iptali ve yürütmenin durdurulması yönünde oy kullandıkları belirlendi.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı Başkanvekili Haşim Kılıç ile Sacit Adalı'nın karşıoylarına rağmen 9'a iki oy çokluğu ile alınmıştı.