Eski rektöre usulsüzlük cezası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düğer usulsüz sicil raporu hazırladığı gerekçesiyle para ve hapis cezasına çarptırıldı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) eski Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Düğer, 5 yıl önce işlerine son verilen sözleşmeli 65 akademik personel hakkında ''usulsüz sicil raporu hazırladığı'' iddiasıyla yargılandığı davada, 8 ay hapis ve 188 YTL adli para cezasına çarptırıldı. Prof. Dr. Düğer'e verilen cezaların ertelendiği bildirildi.

Alınan bilgiye göre, DPÜ'de sözleşmeli görev yapan ve her yıl sonunda sözleşmeleri yenilenen, ancak 2001 yılı sonunda sözleşmelerinin yenilenmemesi üzerine Eskişehir 1. İdare Mahkemesine dava açan 65 personel, mahkemenin ''DPÜ'den istenen sicil raporlarının olumsuz olduğu'' gerekçesiyle davayı aleyhlerinde sonuçlandırması üzerine, raporların usulsüz düzenlendiği gerekçesiyle Prof. Dr. Düğer hakkında Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Yükseköğretim Kuruluna gönderilen dosyada yapılan inceleme sonucunda Prof. Dr. Düğer hakkında, ''Dava açan 65 kişinin de aralarında bulunduğu 525 akademik ve 26 idari personelin sicil raporlarını 1998-2001 yıllarında doldurmadığı, görevine son verilen personelin sicillerinin idare mahkemesine açtıkları davada delil olarak istenmesi üzerine sicilleri geçmişe yönelik olarak 2002 yılında gerçeğe aykırı olarak doldurduğu'' iddiasıyla 2004 yılında açılan dava sonuçlandı.

Kütahya 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada ''sanığın üzerine atılı görevi ihmal suçunu işlediğinin sabit olduğuna'' karar veren mahkeme heyeti, Prof. Dr. Düğer'i, lehine olan 765 sayılı (eski) Türk Ceza Kanunu'nun ''görevi savsama'' hükümlerini içeren 230. maddesi uyarınca 8 ay hapis ve 188 YTL adli para cezasına çarptırdı. Cezaların, ''takdiren'' ertelenmesi kararlaştırıldı.

Davacı avukatlarından Numan Benli, 26 Mart 2007'de sonuçlanan ve gerekçeli kararı yeni açıklanan davayla ''geçmişe yönelik olarak haklarında usulsüz sicil raporları düzenlenerek işlerine son verilen'' 65 öğretim görevlisine, işlerine geri dönme yolunun açıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Düğer'in hiçbir belge ve bilgiye dayanmadan personelin sicil raporlarında usulsüzlük yaptığının, görevini kötüye kullandığının mahkemece tespit edildiğini savunan Benli, şunları söyledi:

''Bu aşamadan sonra eğer dosya zaman aşımına uğramadan Yargıtayda onaylanırsa müvekkillerimin yeniden idare mahkemesinde dava açma ve üniversitedeki görevlerine dönme yolu açılacaktır. En büyük beklentimiz, kararın zaman aşımı süresi dolmadan Yargıtaydan onaylanarak dönmesidir.''

Benli, bazı davacıların Prof. Dr. Düğer aleyhine açtıkları tazminat davalarının da sürdüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber