Kadınlar, 4.5 saat ekran başında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de kadın izleyicinin günde yaklaşık 4.5 saatini ekran karşısında geçirdiği ve yüzde 58.6'sının yerli dizi izlemeyi tercih ettiği ortaya çıktı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 21 ilde 4 bin 86 kadın üzerinde yapılan "Kadınların Televizyon İzleme Eğilimleri" araştırmasının sonuçları, toplantı ile duyuruldu.

Toplantıda konuşan RTÜK Başkanı Zahid Akman, Türkiye'de kadın nüfusunun nispeten erkeklerden fazla olduğunu belirterek, ancak bunun sorunların fazlalığında da ortaya çıktığını kaydetti.

Akman, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki hanımlarımızın, annelerimizin, kızlarımızın, kız kardeşlerimizin gerçek manada ciddi sorunları var. Bunların başında da eğitim sorunu gelmektedir. Eğitimsizliğin ve özellikle de işsizliğin getirdiği bir doğal sonuç olarak kadınlarımız ülkemizde neredeyse günün yaklaşık 4,5 saatini ekran karşısında geçiriyor.

Televizyon karşısında geçen boş zaman faaliyetleri olarak değil, bilgisi, eğitim eksikliklerini gidermek, yaşamış oldukları topluma tutunmaya çalışmak, köyden kentlere göç etmiş kadınlarımızın kentlileşmesine de toplumsallaşmasına katkı sağlayacak bir ilgi, kadınlarımız tarafından yayınlara gösterilmektedir."

Araştırmanın sonuçları arasında yerli dizilerin, kadınların en çok izlediği programlar olduğunun ortaya çıktığına dikkati çeken Akman, kadın programlarıyla ilgili geçmiş dönemde gelen şikayetlerin de yapımcılar tarafından değerlendirildiğini söyledi. Akman, "Bu araştırmanın ortaya koyduğu önemli bir bulgu da kadınlarımız eskisi kadar kadın kuşak programlarından şikayetçi ve rahatsız değiller" diye konuştu.

En çok yerli dizi izliyorlar

"Kadınların Televizyon İzleme Eğilimleri" adlı araştırma, kadınların günde ortalama 4.43 saat televizyon izlediğini ortaya koydu. Ayrıca, yaklaşık yüzde 20'lik bir kitle 6 saat veya daha fazla televizyon izliyor.

Evli kadınlar bekarlardan, ilkokul mezunu kadınlar yüksek eğitimlilerden, işsiz kadınlar çalışanlardan, metropolde yaşayan kadınlar taşrada yaşayanlardan, emekliler ve ev hanımları çalışan kadınlardan daha çok televizyon seyrediyor.

Kadın seyircinin yüzde 58.6'sı yerli dizileri tercih ediyor. Bunu, yüzde 18.4 ile haberler, yüzde 5.8 ile kadın programları ile müzik-eğlence-talk show programları izliyor. Eğitici programlar ile sağlık programları ise kadınlar tarafından en az izlenen program türleri.

En çok ilkokul mezunu kadınlar ile ev hanımları yerli dizileri ve kadın programlarını izliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber