Üniversiteler de girişimci olacak

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 08:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç: Üniversiteler iktisadi işletmeler oluşturabilmelidir. Girişimci üniversite ile hem üniversiteler, hem işletmeler kazanacak

SON yıllarda üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanmasına yönelik hızlı adımlar atan Türkiye, şimdi de ?Girişimci Üniversite? projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Üniversitelerin görevleri ve misyonlarında ciddi değişiklikler olduğunu söyleyen Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, girişimci üniversite projelerinin ayrıntılarını Tercüman'a anlattı. Kamu kaynaklarının giderek üniversitelere daha az ayrıldığına dikkat çeken Rektör Yamaç, ?Üniversiteler iktisadi işletmeler oluşturabilmelidir? dedi. Gazi Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 6 ay önce hizmete giren Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) hakkında da bilgi veren Yamaç, girişimci üniversiteye geçiş için projeler ürettiklerini, bu projelerden en önemlisinin ise modern bir otel kurup işletmek olduğunu açıkladı.

Ar-ge desteği

Üniversitelerin bilim insanı koleksiyonu ile içine kapanık bir kurum olarak kalmaması gerektiğini vurgulayan Yamaç, üniversite-sanayi işbirliği ve girişimci üniversite projeleri hakkında şu açıklamaları yaptı:

?TEKMER bir rastlantı olarak ortaya çıkmadı. Bilgi ve birikim yastık altında para gibi saklanmamalıdır. Üniversiteler sahip oldukları bilgi ve birikimi toplumsal yarar olarak kullanmalıdır. Bizler bilgi üreten ve araştırma yapan bilim insanlarına sahibiz. Öyleyse sahip olduğumuz bu güçleri bir sinerji içinde kullanabilmeliyiz. Herhangi bir alanda projesi olanlar bize başvuruyorlar. Biz bunları değerlendirip ?Evet' veya ?Hayır' diyoruz. Sunulan projeler yürütülüyor ve bir yenilik ortaya çıkıyor. Bu projeye katılan hocalarımız ve öğrencilerimiz de artı değerler kazanıyor. Öğrenciler buralarda Ar-ge çalışmasının nasıl yürütüldüğünü öğreniyorlar. 6 aylık bir kurum olan Gazi Üniversitesi TEKMER, 37 şirket ile Ar-ge çalışmalarını yürütüyor. TEKMER'ler, Teknokent'lere kuluçka görevi yapıyor. Bizim gibi kalkınmakta olan ülkeler için tek yol bilgiyi teknolojiye dönüştürmektir. Böylece milli gelir ve refah düzeyi artar.?

Otel projesi

Üniversitelerin sadece eğitim ile uğraşan kurumlar olmaktan çıkması gerektiğini savunan Yamaç, ?Girişimci üniversite; bilgiyi, birikimi sanayiciyle, üretimle paylaşan ve onlarla iç içe giren, ortaklık kuran üniversite anlamına geliyor. Girişimci üniversite, üniversite-sanayi işbirliğinin de ötesinde bir proje. Burada bir ortaklık söz konusu. Üniversitelerin kendi öz kaynaklarını yaratma projesidir. Üniversitelere ayrılan kamu kaynakları tüm dünyada giderek düşüyor. Bu yüzden üniversite girişimci olmalı, kendisine öz kaynak yaratabilmelidir. Tüm kaynağın devletten gelmesini bekleyemezsiniz. Turizm öğrencisi ve öğretmeni yetiştiriyorsam, bu çocuklara staj yapacakları oteli üniversite olarak kurmalıyım. Böylece hem öğrenci staj yapar, hem üniversite kâr eder. Otel işletmeciliğini de profesyonel olarak yapabiliriz. Buradan kazanacağımız paraların nereye harcanacağı zaten yasalarla belli. Üniversitelerin para kazanmasından kimse rahatsız olmamalı. Modern bir oteli üniversite kendisi kurabilmelidir. Her şey zihindeki katı kuralları yıkmaya bakıyor. Bizim ciddi projelerimiz var. Bunlar hayal değil. Otel, sadece küçük bir örnek. Çok daha büyük hedeflerimiz var. Biz, kafamızda bu konuyu çözdük, girişimci üniversite olmayı hedefledik? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber