Antioksidan kullanmak moda oldu

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 18 Mayıs 2007 19:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anti-agingin son yıllarda çok gündemde olduğu belirtilerek, insanların avuç avuç mineral vitamin hapı içerek, aşırı diyet programlarına girerek, bilimsel etkileri kanıtlanmamış ürünleri kontrolsüz şekilde tüketerek genç kalınacağına inandığı vurgulandı.

Avrupa düzeyinde ulusal kaynaklarla desteklenmiş araştırmaların koordinasyonunu sağlamak amacıyla kurulan Bilimsel ve Teknik Araştırma Alanında Avrupa İşbirliği Grubunun (COST) alt dallarından B35 Yönetim Kurulu Üyesi, Antiaging ve Estetik Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Çimen Karasu, antioksidanları moda diye kullanan çok kişi bulunduğunu belirterek, ?Eğer sağlıklı kişilerde bunun dozu kaçarsa hücre yıkımına neden olur? dedi. Karasu, ?vitamin mineral kombinasyonu her gün veya gün aşırı çok düşük dozda alınmalı? uyarısında bulundu.

Haberin devamı

Prof. Dr. Çimen Karasu ve COST B35 Yönetim Kurulu Koordinatörü Prof. Dr. Nesrin Kartal Özer ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen toplantıda, artmış oksidasyonun rol oynadığı kanser, diyabet, kalp ve Alzheimer gibi hastalıklar ile yaşlanmanın mekanizmaları, önlenmesi ve tedavilerine yönelik yeni araştırma bulguları ele alındı.

Toplantıya ilişkin soruları yanıtlayan Prof. Dr. Karasu, Avrupa Bilim Vakfı tarafından desteklenen ve merkezi Brüksel'de bulunan COST'un Türkiye'deki koordinatörlüğünü TÜBİTAK'ın yürüttüğünü söyledi.

Türkiye'nin 1971'den beri üye olduğu COST'un sağlık, tarım gibi 9 alt bölümden oluştuğunu anlatan Karasu, B35'in ise artmış oksidasyonun rol oynadığı hastalıklarla ilgili çalışmaları değerlendiren grubu oluşturduğunu kaydetti.

Karasu, ?COST B35, Avrupa'da bu hastalıklarla ilgili çıkacak yeni ilaçlar, yeni tedavi ve teşhis yöntemleri konusunda bir otoritedir? dedi.

Anti-agingin son yıllarda çok gündemde olduğunu anlatan Karasu, ihtiyarlamadan yaşlanmak anlamına gelen bu kavramın yanlış algılandığını ifade etti. Karasu, şunları kaydetti:

?İnsanlar, avuç avuç mineral vitamin hapı içerek, aşırı diyet programlarına girerek, bilimsel etkileri tam olarak kanıtlanmamış yosun hapı ya da zayıflama çayı gibi ürünleri kontrolsüz ve aşırı şekilde tüketerek, aşırı egzersiz programlarına katılarak ve çok pahalı ilaç-kozmetik ürünleri tüketerek genç kalınacağına inanıyor. Oysa anti-aging uygulamaları doğumdan ölüme kadar tüm süreci kapsıyor. Bunun için doğal çevrede yaşamak, mutlu ve sevgi dolu olmak, beslenmeye dikkat etmek, stresten uzak durmak ve hareketli bir yaşam sürmek gerekir.?

Bu amaçla alınan antioksidanların da son derece istismara açık bir konu olduğunu anlatan Karasu, ?Antioksidanları moda diye kullanan çok kişi var. Eğer sağlıklı kişilerde bunun dozu kaçarsa hücre yıkımına neden olur. Vitamin mineral kombinasyonu her gün veya gün aşırı çok düşük dozda alınmalı. Mutlaka bunlar bir sağlık profesyoneline danışılarak tüketilmeli? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber