Akaryakıtta zam fırsatçılarının son kurnazlığı 'Sonatrach'

Akaryakıtta zam fırsatçılığı yapan işletmelerin numaraları bitmiyor. İthalatçılar, LPG'de sadece Cezayirli Sonatrach firmasının fiyatını uygulayacağını duyurdu. Cezayirli bir şirket olan Sonatrach, LPG'de propan ve bütan fiyatlarını dünya çapında CİF üzerinden belirliyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Haziran 2018 07:50, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 09:10
Akaryakıtta zam fırsatçılarının son kurnazlığı 'Sonatrach'

Hükümetin akaryakıttaki artışı vatandaşa yansıtmayı önlemesi, bazı zam fırsatçısı akaryakıt ithalatçılarını yeni arayışlara yöneltti. Akaryakıtta zam fırsatçısı ithalatçılar, TÜPRAŞ'ın artışları fiyatlara yansıtmadığını gerekçe göstererek, LPG'de sadece Cezayirli Sonatrach firmasının fiyatını uygulayacağını duyurdu. Cezayirli bir şirket olan Sonatrach, LPG'de propan ve bütan fiyatlarını dünya çapında CİF üzerinden belirliyor.

Eşel mobilden rahatsızlar

Maliye Bakanlığı'nın akaryakıttaki ÖTV tutarını zam oranları kadar indiren eşel mobil sistemi, spekülatif artışların vatandaşa yansımasını durdurdu. Eşel mobil uygulaması öncesi akaryakıtta dolar kuru ve brent petrolden gelen zamlar da fiyatlara yansıtılmamıştı. Bu dönemde TÜPRAŞ ve EPDK fiyatlardaki artışa izin vermeyerek vatandaşların gereksiz yük altına girmesini önlemişti. Bu durum ise akaryakıt ithal eden dağıtıcı firmaları rahatsız etti. Yaklaşık 36 kuruş tutarında yapılmayan zamlardan dolayı birçok firma 6 ila 11 milyon lira arasında kendilerinde bir yük oluştuğunu gerekçe göstermişti.

LPG'DE TEK FİYAT KARARI

Şimdi ise akaryakıtta önceki zammı da çıkarmak isteyen bazı ithalatçı firmalar, TÜPRAŞ'ın artışları fiyatlara yansıtmadığını gerekçe göstermeye başladı. LPG ürünlerinde Cezayirli Sonatrach firmasının günlük fiyatını baz alacaklarını bayilerine duyurdu. Sonatrach firması dünya çapında propan ve bütan gazı fiyatlarını belirliyor. Ayda bir kez bu ikisinin fiyatını belirledikten sonra, ortaya litre başına LPG fiyatını çıkarıyor. Daha önemlisi bu fiyatlar Cezayir liman fiyatları olan CİF üzerinden yapılıyor. Bu fiyatın üzerine saf fiyatın yaklaşık yüzde 400'ü kadar vergi, bayii, dağıtım, katkı gibi ilave ücretler daha ekleniyor ve dispanserlerden araçlara yükleniyor. Sektör yetkilileri ise Türkiye'de LPG fiyatlamasının baz alınmasında Sonatrach'ın açıkladığı fiyatların uygulandığına dikkat çekiyor. Bütan ve propan ile ilgili firmanın fiyatlarının gösterge veri olarak alındığını anlatan sektör temsilcileri, firmanın CİF ve FOB fiyatlama uygulandığını da kaydetti.

  • İLK KEZ YAZILI OLARAK DUYURULDU
  • Sontrach'ın fiyatlamasının LPG fiyatlarının belirlenmesinde uygulanan bir yöntem olduğunu anlatan sektör temsilcileri, "TÜPRAŞ dahil tüm firmaların uyguladığı bir yöntem. Ancak ilk kez bir ithalatçı akaryakıt firması yazılı olarak bunu uygulayacağını dile getirdi. Bu ithalatçı firma TÜPRAŞ'ın gelen zamları yeterince yansıtmadığını, fiyat değişiminden etkilendiğini gerekçe gösterdi. Yazılı açıklama ile 'Bundan sonra Sonatrach'ın günlük fiyatlarını baz alacağım kendime' dedi. Bunu bugüne kadar sektörde kimse yazılı olarak dile getirmezken, firma bayilerine net şekilde yazı ile bu kararını deklare etti" değerlendirmesi yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber