Batıda susuzluk yaşanırken, doğuda su boşa akıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel ısınma nedeniyle ülkenin batısındaki büyük şehirlerin içme suyu sıkıntısı yaşayacağı yaz mevsiminde Erzurum'lular suyun tadını çıkartacak. İstanbul, Ankara gibi illerde traş suyunun hesabı yapılırken Erzurumdaki çeşmelerden litrelerce su boşa akıyor.

Küresel ısınmanın birinci dereceden etkisi gösterdiği Türkiye'de içme suyu sıkısıntısının başgöstermesi üzerine yerel yönetimler kısmi su kesintisine giderken, bir damla suyun hesabı da yapılmaya başlandı. Kuru ve sıcak bir yaz mevsiminin eşiğinde bulunan Türkiye'de başta İstanbul, Ankara ve Kocaeli olmak üzere bir çok büyükkentte su sıkıntısı baş gösterdi. Yurdun batısındaki büyük illerin baraj göllerindeki su rezervlerinin düşmesi, yağışların yeteri kadar barajları dolduramazken, başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde su sıkıntısının yaşanmayacak olması bölge halkını sevindirdi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek rakımda bulunması, mevsim yağışlarının normalde seyretmesi ve kar yağışının beklenen seviyede gerçekleşmesi bölgenin su rezervlerini arttırdı.

Erzurum Su Kanalizasyon İdaresi Başkanı Vahit Kılınboz, küresel ısınmanın en az Erzurum'u ve diğer bölge illerini etkiyeceğini kaydetti. Su rezervlerinin güçlü olması nedeniyle yaz mevsiminde içme suyu sıkıntısının yaşanmayacağını belirten Kılınboz, yüksek rakımda olmanın avantajını yaşadıklarını kaydetti.

Yaz mevsiminde belirgin bir su kesintisine gidilmeyeceğini kaydeden Kılınboz, enerjiye bağlı olarak kuyulardan su çektiklerini oluşabilecek bir arızadan dolayı şehre vermekte zaman zaman sıkıntı yaşayabileceklerini ancak bunun kısa süreli olabileceğini vurguladı. Şehir merkezindeki hayrat amaçlı çeşmelerin suyunun merkezi şebekeye yönlendirilmesi gibi bir şeyinde söz konusu olamayacağına dikkat çeken Kılınboz, "Şehrimizin içme suyu sıkıntısı yoktur. Baraj göllerindeki su rezervlerimiz normal seviyededir. Kar ve yağmur yağışları su rezervlerimizi yükseltmiştir.İlimizde yav mevsimi boyunca 24 saat süreyle ev ve işyerlerine su verilecektir. Çeşmeler yine gümbür gümbür akacaktır. Vatandaşlardan ricamız evlerine su deposu yaptırsınlar. Çünkü enerji ile kuyuylardan su çekiyoruz. Enerji kesintisi halinde su sıkıntısı yaşanmaması için depoların kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Çat Baraj gölünün ihalesini önümüzdeki günlerde yapacağız. Bu sayede Erzurum'un 2025 yılına kadar içme suyu sorunu tamamen çözüme kavuşmuş olacak. Bu yılın sonuna doğru Erzurum'un içme suyu diye bir soruna kalmayacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber