Gümrük Bakanlığı, hani KDK kararını değerlendirmeye alacaktı?

Gümrük Bakanlığı daha önce müfettiş yardımcılarına ikinci bir sınav hakkı tanınmasını isteyen KDK kararını, mevzuat çalışmalarında değerlendireceğini belirtmesine rağmen, aradan 6 ay geçmiş ve değişen bir şey olmamıştır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Haziran 2018 00:03, Son Güncelleme : 26 Haziran 2018 19:58
Gümrük Bakanlığı, hani KDK kararını değerlendirmeye alacaktı?

31.05.2017-01.06.2017 tarihlerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı yeterlik sınavı yazılı bölümünden yeterli not alınmadığı gerekçesiyle sözlü sınava giremeyen Müfettiş Yardımcıları tarafından, ikinci sınav hakkı verilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumu(KDK)na Başvuru yapılmıştır.

KDK kararında; aynı Bakanlık bünyesinde çalışan uzman ve denetmenlerin sınav konularının ayrıntılı olarak düzenlenmesine rağmen, Müfettiş yardımcılarının daha önce 8 ayrı unvanın sorumlu olduğu alanların tamamından sorumlu tutuldukları halde sınav konuları ilan edilmeden belirsizlik içerisinde sınava alındıklarını; yardımcılık süresince yetiştirildikleri alanlarla sınavda sorumlu tutuldukları alanların orantısız olduğunu; 13 müfettiş yardımcısından 9 unun yazılı sınavı geçememesi dolayısıyla %70 oranındaki bir başarısızlığın İdare açısından makul karşılanmaması gerektiğini, 4 gruba ilişkin cevap anahtarları incelendiğinde cevap anahtarlarının 25-7-12-6 sayfa oldukları ve bu durumun her gruba 3'er saat verildiği dikkate alındığında istenilen cevaplar ve verilen süre açısından orantısızlık oluşturduğunu, sınavda 5 komisyon üyesinin her birinin her alana ilişkin ayrı ayrı verdikleri notların ortalaması alınarak belirlenen sınav puanlarına göre başarılı olan adayların puanlarının 70 baraj puan sınırında ve hemen üzerinde; 70,00-70,05-71,75-72,05 olduğu, sınavı geçemeyen notların ise 66,25-66,20-65,25 vb. puanlar olduğu belirtmiştir.

KDK bu tespitleri yaptıktan sonra, pek çok Kurumun mevzuatında personeline 2. sınav hakkı veya bütünleme hakkı verildiği ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki uzman ve denetmen kadrolarında bulunanlara da 2. sınav hakkı verildiği hususlarını da göz önüne alarak başvuranın mağduriyetinin giderilebilmesi için hakkaniyet gereği şikayete konu yeterlik sınavında elenenleri de kapsayacak şekilde 2. sınav hakkı verilmesi gerektiği sonucuna varmıştır.

KDK, kararının sonuç bölümünde, başvuranı da kapsayacak şekilde 2. yeterlik sınav hakkı verilmesi yönünde mevzuat değişikliği yapılması için Gümrük Ve Ticaret Bakanlığına tavsiyede bulunmuş ve Gümrük Ve Ticaret Bakanlığınca Kamu Denetçiliği Kurumuna verilen cevapta; konunun mevzuat çalışmalarında değerlendirileceği belirtmiştir. Hal böyle iken ardan 6 ay geçmesine rağmen Bakanlık Yönetmelik değişikliğine ilişkin herhangi bir girişimde bulunmamış ve biz Müfettiş Yardımcılarını memur unvanlı kadrolara atanmışlarıdır.

Memur unvanlarına atanan müfettiş yardımcıları, mensubu oldukları Bakanlığın sorunlarını çözmesini bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber