CHP'den Türkçe komisyonu raporuna itiraz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Türkçedeki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçenin Korunması ve Etkin Kullanımı İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, raporunu hazırladı.

Raporun 24 başlıkta toplanan "Çözüm ve Öneriler" bölümünde, ilginç önerilere yer verildi.

Aile başlıklı öneride valilik, kaymakamlık ve belediyelerin desteğiyle kentlerin çeşitli yerlerinde "anne, baba ve çocukların müşterek kullanabilecekleri aile kütüphaneleri oluşturulması" istendi.

Öğretmen eğitimine erken yaşlarda başlanması savunulan raporda, öğretmen yetiştiren okullara veya fakültelere girecek öğretmen adaylarının Türkçe mülakatından geçirilmesi, Kamu Personeli Seçme Sınavında başarılı olan öğretmen adaylarının da Türkçe yeterlilikleri açısından mülakata tabi tutulması önerildi.

Okul öncesi eğitim kurumlarındaki bakıcı anne ve eğiticilerin, Türkçeyi iyi kullananlar arasından seçilmesi gerektiği belirtilen raporda, bu kurumlarda çalışanların Türkçe kurslarına alınması istendi.

Reklamlardaki ifadelere dikkat çekilen raporda, "Çocuklar için hazırlanan reklam programlarındaki giyecek ve yiyecek isimlerinin Türkçeleştirilmesi sağlanmalı. 3-5 yaşındaki çocukların oynadığı bilgisayar oyunları ve kahramanları Türkçeleştirilmelidir" görüşüne yer verildi.

Raporda karnelere "kitap kullanma notu"nun da konulması istenirken, sınavlarda test yönteminden vazgeçilmesi önerildi.

Yabancı dille eğitimin, öğrencinin ulusuna, devletine, ana diline, kültürüne güvenini ve bağlılığını yitirmesine yol açtığı savunulan raporda, "Bir ülkede gelecekte hangi dilin yaşayacağı, o ülkede siyasi bakımdan hangi ulusun egemen olduğuna göre değil, okullarında hangi dilde eğitim yapıldığına göre belirlendiğinden, yabancı dille eğitime son verilmelidir" denildi.

Yabancı tabelaya yüksek vergi getirilmesi, bilgisayar, internet ve cep telefonu dili Türkçe olması ve her türlü bilgisayar yazılımı ile donanımında Türkçe karakter zorunluluğu getirilmesi öneriler arasında yer aldı.

Raporda Eurovision Şarkı Yarışması'na mutlaka Türkçe eserle katılınması istendi.

Aynı "Cumhurbaşkanlığından başlayarak, bütün devlet kurumlarında dilimizin doğru kullanılması için Türk dili uzmanı bulunmalıdır" görüşüne yer verildi.

CHP'den Türkçe komisyonu raporuna itiraz

AKP ve CHP, Türkçe'deki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçe'nin Korunması ve Etkin Kullanımı İçin Alınması Gereken Önlemleri belirlemek için kurulan araştırma komisyonu'nda da ayrı düştü.

CHP'li üyeler, Komisyon tarafından çalışmaların apar topar yapıldığını belirterek, rapora muhalefet şerhi koydu. Komisyonun CHP'li üyeleri Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, Sinop Milletvekili Engin Altay, Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve Muğla Milletvekili Ali Cumhur Yaka, komisyon tarafından hazırlanan rapora tepki gösterdiler. CHP'li üyelerin muhalefet şerhinde ise genel seçim kararı alınmasının komisyonun çalışmalarını olumsuz etkilediğine dikkat çekildi. Komisyonun raporunu yeterince tartışmadan apar topar yazıp Meclis Başkanlığı'na teslim ettiğine dikkat çekilen muhalefet şerhinde şu görüşlere yer verildi:

?22 Temmuz 2007 erken genel seçim kararının alınmasından sonra komisyon çalışmaları ertelenebilirdi. Genel dil politikaları, çözüm önerileri komisyon üyelerince yeterli bir biçimde konuşulmamıştır. Komisyonda TDK'nin yeniden özerk duruma getirilmesi için çalışmalar yapılmasına ilişkin önerimiz dikkate alınmamıştır. Komisyon gerek zaman darlığı, gerekse çalışma biçimi nedeniyle bir kamuoyu oluşturamamıştır. Komisyon üyeleri TBMM dışında yeterli çalışma yapamamıştır. Komisyon batı dillerinden dilimizde kullanıma giren sözcüklere bozulma diye bakarken, dilimizde karşılığı olduğu, yaygın kullanımı olmayan Arapça ve Farsça'dan alınan sözcüklere dilimizin zenginliği biçiminde bakma eğilimi öne çıkmıştır. Bunu tümüyle yanlış bulmaktayız.?

KOMİSYON'DAN ÖNERİLER

Araştırma Komisyonu'nun raporunda ise Türkçe'deki bozulma ve yabancılaşmaya ilişkin alınması gereken önlemler sıralandı. Reklamlardaki ifadelerin eleştirildiği raporda özellikle çocuklar için hazırlanan reklamlardaki giyecek ve yiyecek isimlerinin Türkçeleştirilmesi istendi. Raporda ?3-5 yaşındaki çocukların oynadığı bilgisayar oyunları ve kahramanları Türkçeleştirilmelidir? denildi. Öğrencilere imla kılavuzu ve sözlük de dağıtılması önerilen raporda, okullarda öğretilen Türkçe terimlerle ÖSS'deki Türkçe terimlerde birlik sağlanması gerektiğine dikkat çekildi.

YABANCI DİLLE EĞİTİM'E ELEŞTİRİ

Komisyon raporunda Türkçe'deki bozulma ve yabancılaşmanın en önemli sebeplerinden birinin de ?yabancı dille eğitim? olduğu belirtildi. Yeryüzünde eski ve yeni sömürgeler dışında, yabancı dille eğitim yapılan bağımsız bir ülke bulunmadığına işaret edilen raporda, yabancı dille eğitim ile yabancı dil eğitiminin birbirine karıştırılmaması gerektiği de kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber