En sakin tatil Datça'da yapılır
Furkan Kumkaya memurlar.net için yazdı...
Datça'nın adını herkes bir kez de olsun duymuştur. Ama kimse gitmek için bir türlü zaman yaratamamıştır. Datça'ya gelene kadar Bodrum, Akyaka, Fethiye, Marmaris geliyor herkesin aklına. Bu da Datça'yı hem daha sakin hem de daha özel kılıyor. Yarımadanın en ucuna kadar gitmek aslında çok da zor değil. Eğer yukarı saydığım yerlerin kalabalık olmasından şikayetçi iseniz ve huzur arıyorsanız Datça tam size göre. Zaten beldenin sloganı da aslında her şeyi açıklıyor : "Acelen varsa, ne işin var Datça'da". Eğer Palamutbükü kısmına gidecekseniz rüzgar konusunda uyarmak lazım. Rüzgar başlarsa insanı sersem yapabiliyor haberiniz olsun.
DATÇA'NIN GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ
Eski Datça
Türkiye'de restorasyon kültürünün de gelişmesiyle yıkıntı gibi duran en güzel yerlerimiz tekrar turizme kazandırılıyor. Seferihisar, Eski Foça 'dan sonra Eski Datça'da şan kazanmaya başladı. Akdeniz iklimi için kısa boylu ot toplulukları derler ya hani, burası da kısa boylu ev toplulukları. Yarımada tamamen 1. Dereceden Sit alanı olduğundan buralarda yapılaşma yasak. Büyük büyük oteller istila edemiyor burayı. Her ne kadar yasak olsa da gelen turistleri ağırlamak ve hizmet için bazı yerlerde beach clublar mevcut. Eski Datça'nın en bilinen kısmı ise burada "Can Yücel'in " yaşamış olması. Her yerde onun bir sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Şimdi ilhamının bir kısmı olan şehri de görebileceksiniz.
Palamutbükü
Bölgenin en meşhur sahili de burası. Bölgenin genel adı burası olmasına rağmen beldenin kurulu olduğu yerin adı öyle. Bölgede genel olarak taşlı sahil hakin. Kum bulma şansınız neredeyse hiç yok. Ama böyle olması suyu daha temiz ve berrak kılıyor. Bölgenin yüzmek için en güzel noktasına hoş geldiniz.
Kurubük
Kurubük, kıyı yolunu takip ettiğinizde Palamutbüküne gelmeden 7-8 dk kadar önce yer alıyor. Kelebekler Vadisini andıran bir denizi var. Kayaçlı ve kumlu zeminin yukarıdan görüntüsü ise harika. Önce yukarıdan görmek için oyu biraz geçip yukarı doğru kıvrılan yolu takip edin. Ve manzara inanılmaz. Hala duruyor mu bilmem ama oturmak için kanepe bile mevcut.
Hayıtbükü
Kurubükten biraz daha devam ettikten sonra karşınıza geliyor Hayıtbükü. Otel, pansiyon apart açısından Palamutbükünden biraz daha yoğun. Ormanla bütünleşmiş bir sahili var. Gidenler sonraki yıl gitmek için tekrar plan yapıyor diye duydum.
Gabaklar Koyu
Hayıtbükünün hemen yan koyu da burası. Burası daha sakin. Doğal liman görünümü sayesinde direkt dalgalara daha kapalı bir yer.
Knidos
Knidos,bölgenin en eski yerleşim yeri. Karia tarihinin en önemli limanlarından biri de burası. Antik kent, yarımadanın en ucunda yerde bulunuyor. Knidos Kari döneminin en çok uğranan limanı aynı zamanda. Şehrin iki limanı var. Bu iki limanın bir tarafı Akdeniz'e diğeri ise Ege denizine bakıyor. Limana doğru iki denizden de ulaşım, özel bir akıntı sayesinde çok kolay. Bu sebeple ticaret gemileri bu şehre çok sık uğrarmış. Eski zamanların uğrak noktasında yaşam da çok canlıymış. Görmeden dönmemenizi öneririm, ne de olsa iki denizimiz burada ayrılıyor. Kent çevresinde tek bir tesis var, orası da biraz pahalı. Yaklaşık 2 saatinizi alabilecek bu gezi için hazırlı gitmenizi öneririm.
KALACAK YER YEMEK YEME YERLERİ
Yarımadanın genelinde genel olarak apartlar var. İkinci seçenek ise bungalov kiralamak.
1. derece Sit alanı oluşu sebebiyle büyük otel yapılamamasından bahsetmiştik. Böyle otelleri Marmaris'ten sonra görmeniz pek mümkün değil. Apartların gecelik ortalama fiyatı 150-250 lira arasında ve 4-5 kişilik kapasiteleri mevcut.
Palamutbükünde yeme içme ve beach club için en güzel yer Bonito Beach Restaurant, akşam yemeği için ise en özel tercih "Payam" oluyor. Datça merkezinde butik oteller ve yine apart,pansiyonlar bulabilirsiniz.
ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR VE İMKANLAR
Palamutbükü - Datça arası saat başı servis var. Datçaya kadar geliyor, büyük otobüsler. Otogardan,marmaris dolmuşları var. Gün içerisinde 9-12-6 olmak üzere üç kez bodrum feribotu var. Yol 2 saat sürüyor. Kişi başı 50 lira.
Palamutbükünde sit alanı olması sebebiyle su sporları gibi durumlar kaldırıldı sadece tekne turu var. İki farklı yöne yapılıyor. Bodrum yönü ve Marmaris yönü. Fiyatı 60 lira civarı ve öğle yemeği dahil.
Datça şehir merkezinde süpermarketler ve bir çok ihtiyacınızı giderebileceğiniz dükkanlar mevcut.
DATÇA'YA NASIL GİDİLİR ?
Kara Yolu ile;
Datça, Muğla ilinin güneyinde yer alıyor. Türkiye'nin en un uç noktalarından biri burası. Muğla -Marmaris istikametini takip ederek bölgeye ulaşabiliyorsunuz.
Marmaris ,Datça arası 75 km ve 1.5 saat,
Fethiye, Datça arası 200 km ve 3 saat,
İzmir, Datça arası 330 km ve 4.5 saat,
Ankara, Datça arası 730 km ve 9.5 saat,
İstanbul, Datça arası 740 km ve 9.5 saat sürüyor.
Hava Yolu ile;
Datça'ya ulaşım için isterseniz Dalaman, isterseniz Milas-Bodrum Havaalanını
kullanabilirsiniz. İki istikamettende Havaş ile Marmaris'e geçip oradaki otogardan
Datça otobüsüne binmeniz gerekmekte. Bodrum Havalimanı'nı kullanacak olanlar
ise Bodrum'a servisle geçip feribot ile de Datçaya gelebilir. Bu da diğer bir
alternatif.