Meclis'in toplanmasına aday listesi engeli

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 05 Haziran 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekillerinin yarısına yakınının liste dışı kalması TBMM'nin olağanüstü toplanması ihtimalini neredeyse ortadan kaldırdı. Sezer, referandum süresini kısaltan yasayı ve Anayasa değişiklik paketini veto ederse, Meclis olağanüstü toplamakta zorlanacak.

Cumhurbaşkanını 5+5 sistemi ile halkın seçmesini öngören Anayasa değişiklik paketi, bir kez daha Çankaya Köşkü'nde. Beş gündür Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer düzenlemeyi inceliyor. Cumhurbaşkanı Sezer, 1. maddede 3'te 2 çoğunluk olan 367'nin bulunamamasını düşme gerekçesi sayarsa, pakette değişiklik yapılmış olacağı için veto hakkı doğacak.

Ayrıca CHP de cumhurbaşkanının kararını beklemeden Anayasa Mahkemesi'ne paketin iptali için gidiyor. Mahkeme, CHP'nin talebi doğrultusunda bir karar verirse paket düşecek.

Cumhurbaşkanı Sezer'in incelemesinde devam ettiği bir başka yasa değişikliği de referandum süresini 45 güne indiren düzenleme. 22 Temmuz'da halkın önüne iki sandık koymak isteyen AK Parti bu yasanın da veto edilmesi durumunda Meclis'i 15 Haziran'dan sonra olağanüstü toplamayı düşünüyordu.

Ancak dün listeler açıklandıktan sonra ortaya çıkan tablo olağanüstü toplantı ihtimalini hayli düşürdü. AK Parti'den liste dışı kalan 150'den fazla milletvekili ile CHP'den liste dışı kalan 60'tan fazla milletvekilinin oylamalara katılması çok zor görünüyor.

Meclis'te oturumun açılması için 184 milletvekili bulunsa bile Anayasa değişiklikleri için gerekli 367 oyun bulunması neredeyse imkansız olarak hesaplanıyor.

Bu hesaplamalardan yola çıkılarak Ankara kulislerinde referandum süresinin kısaltılmasına çok zor gözüyle bakılırken, Anayasa değişiklik paketinin kaderinin de büyük oranda Cumhurbaşkanı Sezer'in kararına kaldığı yorumu yapılıyor.

Buna karşılık, AK Parti'li hukukçular cumhurbaşkanının bir kere daha veto hakkı olmadığında ısrar ediyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber