Bu isimlerin adaylığı şüpheli... Son kararı YSK verecek
Partilerin aday gösterdiği, eski Başbakan Necmettin Erbakan'dan, türkücü İbrahim Tatlıses'e kadar uzanan çok sayıda isim hakkında son kararı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verecek. YSK'nın yasal durumlarının engel oluşturduğuna karar vermesi halinde söz konusu isimler 22 Temmuz'da aday olamayacak.
DTP'nin destekleyeceğini açıkladığı eski DEP milletvekillerinden Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan, bağımsız adaylık başvurusu yaptı. Ağır ceza mahkemesine dönüştürülen Ankara DGM tarafından 1994'te 15'er yıl hapse mahkûm edilen bu isimler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı uyarınca yeniden yargılanıyor.
YSK, bu nedenle bu isimlerin hükümlü mü yoksa sanık mı olduklarını karara bağlayacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DEP'lilerin hükümlü olduğu görüşünü taşıyor. YSK da bu görüşü yerinde bulursa, DEP'lilerin adaylık başvurusu reddedilecek.
Sahibi olduğu Hakkâri'nin Şemdinli ilçesindeki Umut Kitabevi bombalanan PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz da bağımsız aday oldu. Yılmaz'ın durumunu da YSK karara bağlayacak. Hapisle yargılanan çok sayıda DTP'linin durumu da YSK tarafından değerlendirilecek.
Erbakan da aday
Saadet Partisi'nin Konya 1. sıradan aday gösterdiği Erbakan da kapatılan RP'nin 1997 Hazine yardımını sahte evraklarla harcanmış gibi gösterdiği iddiasıyla 2 yıl 4 ay hapse mahkûm edilmişti. Mahkeme, bir süre önce Erbakan'ın cezasını yeni TCK'ya uyarlayarak evinde çekmesine karar verdi. Ancak bu kararın Yargıtay incelemesi aşaması henüz sonuçlanmadı. Erbakan, 3 Kasım 2002'de yapılan seçimde daha önce TCK'nın 312. maddesinden ceza alması nedeniyle aday olamamıştı. YSK'nın bu cezanın sonuçlarıyla ortadan kalkması nedeniyle Erbakan'a adaylık izni verebileceği belirtiliyor.
Küre sanığı
GP'nin İstanbul'dan aday gösterdiği Tatlıses de kamuoyunda, "Küre" ve "Sauna" olarak bilinen davada "örgüt üyelerine yardım ve tehdit" suçlarından yargılanıyor. 18.5 yıl hapsi istenen Tatlıses, milletvekili seçilirse, dokunulmazlık zırhına bürünecek.
Kaya yeniden aday
Enerji ihalelerinde yolsuzluk yaptığı iddiası nedeniyle AKP Ağrı Milletvekilliği'nden istifa eden, yapılan yargılamada "örgüte yardım" ile "ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından 7 ay 15 gün hapse mahkûm edilen ve cezası ertelenen Cemal Kaya da AKP Ağrı 2. sıradan yeniden aday gösterildi. Kaya, milletvekili seçilirse Yargıtay'a giden dosyası dokunulmazlık nedeniyle görülemeyecek.
Bucak da aday
DP'nin Şanlıurfa'dan aday gösterdiği eski milletvekili Sedat Bucak da Susurluk davasında yargılanıyor. Yargıtay'ın cezalandırılmasını istediği Bucak milletvekili seçilirse, dokunulmazlık kazanacak.
Yüce Divan suçlu buldu
3 Kasım 2002'deki seçimde parlamento dışında kalan ve TBMM tarafından Yüce Divan'a sevk edilen isimlerden bazıları da 22 Temmuz'da aday oldu. Türk Ticaret Bankası ihalesine fesat karıştırmakla suçlanan eski Başbakan Mesut Yılmaz, Rize'den bağımsız aday oldu. Yapılan yargılamada hakkındaki karar Şartla Salıverme Yasası kapsamına alınarak ertelenen Yılmaz'ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yılmaz ile aynı durumda olan gibi Yüce Divan tarafından suçlu bulunmasına rağmen davası şartla salıverme kapsamına alınan Yaşar Topçu da DP'den aday oldu. DP, Karadeniz Sahil Yolu ihalesine fesat karıştırmakla suçlanan Topçu'yu 1. sıradan aday gösterdi.
2006'da tutuklandı
MHP'nin Sinop'tan 1. sıra milletvekili adayı olan Mehmet Şişek de, Kasım 2006'da kentteki organize suç örgütü operasyonu kapsamında gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Şişek hakkında Ankara Cumhuryet Savcılığı'nca "suç işlemek amacıyla suç örgütü kurmak ve yönetmek" iddiasıyla hazırlanan iddianamede suç örgütü lideri Yücel Erol ile bağlantıları anlatılmıştı. Geçtiğimiz günlerde tutukluluk hali kaldırılan Şişek'in yargılanması sürüyor.